O nouă lovitură economică pentru Kremlin. SUA îi revocă Rusiei statutul de ţară cu economie de piaţă

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Mexicul salută noile măsuri privind migraţia anunţate de preşedintele SUA
Mexicul salută noile măsuri privind migraţia anunţate de preşedintele SUA
Departamentul de Comerţ al SUA a anunţat joi că nu va mai trata Rusia ca pe o ţară cu economie de piaţă, revocând statutul acordat în urmă cu două decenii care limita calculul taxelor antidumping asupra mărfurilor ruseşti

Departamentul de Comerţ a precizat că, în urma unor analize, a constatat că o implicarea amplă a guvernului în economia rusă a dus la preţuri şi costuri distorsionate, care nu reflectă corect dacă preţurile importurilor în SUA sunt stabilite în mod corespunzător.

„Această decizie oferă SUA capacitatea de a aplica pe deplin prevederile legii americane antidumping pentru a remedia distorsiunile pieţei cauzate de interferenţa crescândă din partea guvernului rus în economia sa”, se arată în comunicatul Departamentul de Comerţ.

Washingtonul a acordat Rusiei acest statut în 2002, un pas esenţial pentru admiterea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) în 2012.

Anul trecut, Camera de Comerţ Americană din Rusia a declarat că Moscova va putea contesta la OMC orice decizie a SUA de a retrage Rusiei statutul de economie de piaţă.

Relaţiile Moscovei cu statele occidentale s-au deteriorat dramatic după invadarea Ucrainei. SUA şi multe ţări occidentale au impus sancţiuni ample, cu impact asupra economiei ruseşti, după ce trupele Moscovei au invadat Ucraina în luna februarie.

China a bulversat piața petrolului! Prețul barilului a explodat

Extrem de sensibilă la orice veste care ar putea influența mersul economiei mondiale, piața petrolului a reacționat prompt la ultimele informații venite din China.

Prețul petrolului a crescut vineri, pe fondul anunțului privind relaxarea restricțiilor anti-Covid din China, care subminează cererea de aur negru din partea celui mai mare importator mondial de țiței. În ultima zi lucrătoare a săptămânii, în jurul orei 11:05 GMT, contractele cu livrare în ianuarie 2023 pentru barilul marca Brent din Marea Nordului, cu extracție din Marea Nordului, de referință în Europa, era în creștere cu 3,01%, la 96,49 dolari. Cotația americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a urcat, la rândul ei, cu 3,41%, la 89,42 dolari.

Mai mulți factori au susținut prețul petrolului înainte de weekend, "între perspectiva unei decizii a Rezervei Federale a SUA mai puțin agresive și anunțul regimului de la Beijing privind reducerea măsurilor de carantinare aplicate celor care călătoresc în China", a comentat pentru AFP Han Tan, analist la Exinity. 

Un rol l-au avut inclusiv veștile de joi privind inflația americană pentru luna octombrie, care s-a dovedit sub previziunile analiștilor, ceea ce a amplificat speranța că Banca Centrală a Statelor Unite își va revizui planurile de majorare a dobânzii cheie și va încetini politicile sale de înăsprire monetară, care apasă asupra economiei. 

Restricțiile impuse de autoritățile din China, cu închiderea de întreprinderi și orașe întregi au limitat numărul de decese cauzate de virusul SARS-CoV-2, dar au încetinit activitatea economică, reducând, prin urmare, cererea de combustibil și produse petroliere în cel mai mare importator mondial.

În ceea ce privește oferta, piața a fost atentă la veștile primite de la membrii Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (Opec) și de la partenerii săi din Opec+, care au decis să își limiteze producția în noiembrie. "Prioritatea noastră este să fim prudenți", a declarat vineri dimineață ministrul saudit al Energiei, Abdelaziz bin Salmane, într-un interviu acordat vineri dimineață postului Bloomberg TV, citând riscul unei recesiuni mondiale care ar reduce cererea globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel