O nouă obligație pentru trotinetele electrice

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Trotinete electrice
Trotinete electrice
O directivă a Uniunii Europene prevede o nouă obligativitate pentru proprietarii de trotinete electrice, obligație care va trebui transpusă și în România.

Deși inițial Ministerul Finanțelor a negat intenția de a se pune în practică și pe piața din România a acestei noi directive, Avocatnet a obținut informația conform căreia proprietarii de trotinete electrice vor trebui să aibă RCA pentru aceste vehicule.

Conform Directivei (UE) 2021/2118, asigurarea RCA va deveni obligatorie și pentru trotinetele și bicicletele electrice care au o masă de peste 25 de kilograme și pot atinge viteze de cel puțin 25 km pe oră. Acestea sunt considerate ”vehicule” în sensul directivei, care modifică legislația europeană privind asigurarea de răspundere civilă auto. Statele membre ale UE, inclusiv România, au termen până la 23 decembrie 2023 să transpună această directivă în legislația națională.

Citește și: Parisul interzice închirierea trotinetelor electrice

Pentru a face acest lucru, România are două opțiuni: să adopte o ordonanță inițiată de Ministerul de Finanțe sau să adopte o lege inițiată de Parlament sau de Guvern. În ambele cazuri, actul normativ trebuie să fie votat în Parlament, promulgat de Președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Ministerul de Finanțe a anunțat că a primit două proiecte de lege de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care transpun directiva europeană în domeniul RCA. Proiectele nu au fost încă publicate pe site-ul ministerului, dar redacția avocatnet.ro a cerut mai multe informații despre ele. ASF nu are drept de inițiativă legislativă, dar poate propune modificări legislative prin intermediul Ministerului de Finanțe.

În concluzie, trotinetele și bicicletele electrice vor fi supuse obligației RCA după ce România va transpune directiva europeană în legislația națională, lucru care nu s-a întâmplat încă, dar se află în curs de realizare.

Deși nu există încă obligația RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice, asigurătorii oferă deja asigurări facultative de răspundere civilă a persoanelor fizice, care acoperă daunele cauzate terților de către utilizatorii acestor vehicule. Costul acestor asigurări este cuprins între 30 și 79 de euro pe an.

Totuși, aceste asigurări au și anumite limitări și excluderi, cum ar fi: daunele propriului vehicul, daunele intenționate, daunele produse în afara pistelor pentru biciclete, daunele produse în scop comercial sau sub influența alcoolului sau drogurilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com

pixel