Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Pe piața petrolului se simte o oarecare agitație, prețul barilului crescând ușor după decizia Rezervei Federale privind rata dobânzii de referință și în așteptarea hotărârii pe care urmează să o ia pe linie de politică monetară, Banca Centrală Europeană. Dar este vorba despre contracte la petrol cu livrare în perioada următoare, nicidecum imediat, astfel încât și impactul asupra prețului la carburanți să fie imediat.
Este adevărat sunt și alți factori care influențează tarifele la pompă. Iar cel mai la îndemână și mai pe înțelesul tuturor este că a început sezonul estival, perioada de concedii, românii se deplasează mai mult cu mașinile personale și, prin urmare, consumul de carburanți a crescut. Care sunt, totuși, prețurile?
În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă 6,60 lei și se găsește la mai multe stații Lukoil din sectorul 1 al Bucureștiului, mai precis cele de pe str. Coralilor, de pe Șoseaua Chitila și de pe str. Poligrafiei. Față de ultima valoare în creștere înregistrată, cea din 13 iunie, prețul benzinei a crescut de la 6,58 lei.
La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,61 lei și 6,80 lei, tarifel afișat la stația de alimentare MOL din str. Turnu Măgurele.
Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,08 lei (stația Petrom din str. Dr. Herescu Petre) și 7,45 lei, preț care se regăsește pe panourile de la benzinăria MOL din aceeași stradă Turnu Măgurele.
În ceea ce privește motorina standard, cea mai ieftină costă joi 6,57 lei litrul şi se găseşte la o staţie Petrom din București, strada. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, Sector 5. La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,59 lei și 6,68 lei. Motorina premium costă joi 6,93 lei și ajunge până la 7,19 lei.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...