Noua tulpină descoperită, denumită B.1.1529 până la atribuirea unei litere grecești, poartă un număr neobișnuit de mare de mutații și este "în mod clar foarte diferită" de cele anterioare, a declarat joi, în cadrul unei ședințe de informare, Tulio de Oliveira, profesor de bioinformatică care conduce instituții de secvențiere genetică la două universități din Africa de Sud, scrie Bloomberg.
"Iată o variantă de mutație foarte îngrijorătoare", a declarat ministrul Sănătății, Joe Phaahla, în cadrul aceluiași eveniment mediatic. "Am sperat că am putea avea o pauză mai lungă între valuri - posibil să se mențină până la sfârșitul lunii decembrie sau chiar până în ianuarie anul viitor".
Virologii au detectat până în prezent aproape 100 de cazuri legate de această variantă în țară, a declarat Anne von Gottberg, microbiolog clinician și șef al departamentului de boli respiratorii din cadrul Institutului Național pentru Boli Transmisibile. Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății s-au întâlnit pentru a discuta despre acest virus, care a fost detectat și în Botswana, potrivit unei declarații separate.
În Botswana - țară vecină cu Africa de Sud - noua variantă a fost depistată la persoane vaccinate, a declarat Kereng Masupu, coordonatorul grupului operativ prezidențial Covid-19, în comunicat.
Cum a apărut această variantă
B.1.1529 este probabil să fi evoluat în timpul unei infecții cronice a unei persoane imunodeprimate, posibil la un pacient cu HIV/SIDA netratat, a declarat Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al UCL. Cel mai mare număr de cazuri de HIV din lume a complicat eforturile Africii de Sud de a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, deoarece persoanele imunodeprimate pot găzdui virusul pentru mai mult timp, spun oamenii de știință.
Citește și:
Covid-19. ASPIRINA, efecte SALVATOARE la pacienții cu forme grave
Asta e soluția! Au găsit-o suedezii. Scade riscul de COVID-19
Noul VACCIN german promite să fie EXTRAORDINAR! Cum acționează
Descoperirile vin în contextul în care mai multe țări europene se luptă cu o nouă creștere a numărului de cazuri de Covid-19, iar spitalele din unele orașe germane încep să resimtă presiunea. Guvernele iau în considerare o nouă rundă de restricții, în mare parte împotriva persoanelor nevaccinate, pentru a încerca să limiteze răspândirea bolii. Africa de Sud se află în prezent la cel mai scăzut nivel de măsuri de izolare, deși noua variantă a determinat cabinetul și consiliul pentru coronavirus să convoace o reuniune pentru weekend.
O diferența esențială este că, în timp ce țările europene au ajuns în linii mari la un nivel de vaccinare majoritar și au trecut la vaccinuri de rapel, doar aproximativ 35% dintre adulții sud-africani sunt complet vaccinați. Departamentul de sănătate le-a cerut chiar și celor de la Johnson and Johnson și Pfizer Inc. să nu mai facă noi livrări din cauza scăderii cererii.
Restul Africii se află într-o situație și mai proastă, doar 6,6% din populația continentului fiind complet vaccinată, a declarat directorul CDC Africa, John Nkengasong, în cadrul unei ședințe de informare virtuale. Provocarea de a asigura aprovizionarea a cedat în fața unei lipse a cererii, aproximativ 45% din cele 403 milioane de doze livrate pe continent nefiind încă administrate, a spus el.
Creștere a numărului de cazuri
Africa de Sud a început să înregistreze o nouă creștere a numărului de cazuri de Covid-19, în special în cea mai populată provincie Gauteng. Joi au fost înregistrate 2.465 de infecții, față de mai puțin de 900 cu două zile înainte, iar rata de pozitivitate - sau raportul dintre cazuri și teste - a crescut la 6,5%.
Aproape 2.000 dintre noile cazuri au fost depistate în centrul care include Johannesburg și Pretoria.
În timp ce guvernul a optat pentru o izolare foarte strictă la începutul pandemiei în martie 2020, restricțiile ulterioare au fost în general determinate de ratele de spitalizare. O tactică preferată este interzicerea vânzării de alcool, deoarece scutește centrele de sănătate de povara accidentelor și bătăilor legate de băutură.
Apariția noii variante se află într-un stadiu incipient și studiile sunt în curs de desfășurare, dar oficialii "se așteaptă, din păcate, să înceapă să vadă presiune în sistemul de sănătate în următoarele zile și săptămâni", a declarat De Oliveira.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...