O nouă veste proastă! Adrian Negrescu: ”BNR se află cu spatele la zid”
Autor: DCBusiness Team | 04 aug 2022, 13:05
Iar românii aleargă, parcă, într-un labirint căutând o ieșire
Iar românii aleargă, parcă, într-un labirint căutând o ieșire
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusitate pentru DCBusiness, despre efectele pe care le-ar putea provoca o eventuală decizie a Băncii Naționale a României de a majora dobânda cheie. 

O armă cu două tăișuri

BNR se află cu spatele la zid. N-a reușit să asigure stabilitatea prețurilor, n-a reușit să preîntâmpine efectele novice ale inflației în economie iar singura armă pe care o mai are este dobânda cheie. O armă cu două tăișuri. Pe de o parte, creșterea dobânzii este menită să stăvilească inflația, pe de altă parte pune o și mai mare presiune pe creditare. Credite mai scumpe înseamnă că oamenii vor cheltui mai puțin, iar firmele vor produce mai scump.

Cerc vicios

BNR se află într-un cerc vicios din care nu poate ieși decât cu decizii dure, dar necesar. O creștere cu încă 1 pp a ratei de politică monetară o văd absolut normală în această situație, urmată apoi, în funcție de efecte, de alte creșteri ale dobânzii cheie până la finele anului.

Numai așa economia se va însănătoși

Din păcate economia este ca un bolnav care va trebui să treacă prin boală (recesiune) ca să se facă bine. Ca să nu ajungem la terapie intensivă din punct de vedere economic, să nu ajungem la complicații (incapacitate de plată, etc.), e nevoie ca, dincolo de acțiunile Băncii Naționale, statul să atragă cât mai mult din fondurile Uniunii Europene, din PNRR. Acești bani, injectați în economie, pot aduce o însănătoșire mai rapidă a țării noastre.

Care este vestea proastă

Pentru cei care au credite, creșterea dobânzii cheie va însemna, din păcate, o nouă veste proastă, asta pentru că băncile se vor împrumuta mai scump și vor transmite acest cost prin indicii ROBOR și IRCC către clienți. Nu este exclus, astfel, să ajugem cu ROBOR-ul la 10% până la finele anului, un prag psihologic pe care băncile cred că nu îl vor trece pentru că ar însemna că multe dintre credite vor deveni neperformante. La o dobândă totală de 12-13%, mulți dintre clienți nu își vor mai permite să plătească ratele.

Citește și Lumea în care trăim. Adrian Vasilescu: Criza energetică, rezultat a 49 de ani de urechi astupate

”Cred că este foarte important să facem o subliniere, și anume că toate aceste cifre ale ROBOR-ului, ale prețurilor, care sunt, desigur alarmante din multe puncte de vedere, sunt efectul, iar cauzele sunt în altă parte și, în primul rând, în istoria noastră. Pentru că ducem în spate, de câteva secole, poveri grele, de care nu am putut scăpa nici în 40 de ani de comunism, dar nici în cei 30 de ani de economie capitalistă. 

Dacă vrem să înțelegem exact aceste cifre, cred că trebuie să ne uităm într-un raport care se face trimestrial în România, îl face Institutul de Statistică, un raport care se referă la veniturile și cheltuielile din gospodăriile populației”, a spus Vasilescu la Antena3. 

Întrebat dacă sunt în pericol economiile românilor, mai ales că sistemul nostru bancar se confruntă cu o anomalie, respectiv că cele mai multe dintre dobânzile bancare sunt mai mici decât rata inflației, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: ”Nu este o anomalie, este o situație creată de un fapt obiectiv și anume tocmai inflația a determinat acest lucru. Totul este raportat la inflație în creștere. Chiar și Banca americană, FED-ul, care ne-a obișnuit cu analize reci, președintele instituției a ieșit public și a fost nevoit să se uite în ochii în ochii muncitorului american și să i se adreseze direct. Asta e lumea în care trăim. Avem o inflație globală și este galopantă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

S-a aflat ce funcție are la BNR de fapt astroloaga Minerva

În urmă cu câteva zile a ajuns în spațiul public...

Ucraina a intrat în incapacitate de plată

Două importante agenţii internaţionale de evaluare...

Romgaz are o nouă conducere pentru următoarele patru luni

Consiliul de Administrație al S.N.G.N. Romgaz S.A. s-a...

Seceta a lovit și un oraș din nordul Canadei

Oraşul Iqaluit din nordul Canadei a declarat vineri...

Rușii caută un nume pentru lanțul Starbuck. Ce a ieșit FOTO

Fiecare cu misiunea lui. Președintele Putin luptă...

Spania: O nouă grevă la Easyjet în acest weekend

Piloții companiei aeriene spaniole au anunțat o nouă...

Rompetrol Rafinare, profit de peste 58 milioane de dolari

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în perioada ianuarie -...

Chinezii investesc peste 7 miliarde de euro în Ungaria

Grupul chinez CATL a anunţat vineri că va construi în...

Trase de urechi de BNR, băncile au scăzut ROBOR-ul sub 8%

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

UE ar putea apela la compania SpaceX a lui Elon Musk

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a demarat discuţiile...

Curs valutar. Leul se revigorează față de euro și dolar

Moneda naţională s-a apreciat, vineri, în raport cu...

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?