O nouă veste proastă! Adrian Negrescu: ”BNR se află cu spatele la zid”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Iar românii aleargă, parcă, într-un labirint căutând o ieșire
Iar românii aleargă, parcă, într-un labirint căutând o ieșire
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusitate pentru DCBusiness, despre efectele pe care le-ar putea provoca o eventuală decizie a Băncii Naționale a României de a majora dobânda cheie. 

O armă cu două tăișuri

BNR se află cu spatele la zid. N-a reușit să asigure stabilitatea prețurilor, n-a reușit să preîntâmpine efectele novice ale inflației în economie iar singura armă pe care o mai are este dobânda cheie. O armă cu două tăișuri. Pe de o parte, creșterea dobânzii este menită să stăvilească inflația, pe de altă parte pune o și mai mare presiune pe creditare. Credite mai scumpe înseamnă că oamenii vor cheltui mai puțin, iar firmele vor produce mai scump.

Cerc vicios

BNR se află într-un cerc vicios din care nu poate ieși decât cu decizii dure, dar necesar. O creștere cu încă 1 pp a ratei de politică monetară o văd absolut normală în această situație, urmată apoi, în funcție de efecte, de alte creșteri ale dobânzii cheie până la finele anului.

Numai așa economia se va însănătoși

Din păcate economia este ca un bolnav care va trebui să treacă prin boală (recesiune) ca să se facă bine. Ca să nu ajungem la terapie intensivă din punct de vedere economic, să nu ajungem la complicații (incapacitate de plată, etc.), e nevoie ca, dincolo de acțiunile Băncii Naționale, statul să atragă cât mai mult din fondurile Uniunii Europene, din PNRR. Acești bani, injectați în economie, pot aduce o însănătoșire mai rapidă a țării noastre.

Care este vestea proastă

Pentru cei care au credite, creșterea dobânzii cheie va însemna, din păcate, o nouă veste proastă, asta pentru că băncile se vor împrumuta mai scump și vor transmite acest cost prin indicii ROBOR și IRCC către clienți. Nu este exclus, astfel, să ajugem cu ROBOR-ul la 10% până la finele anului, un prag psihologic pe care băncile cred că nu îl vor trece pentru că ar însemna că multe dintre credite vor deveni neperformante. La o dobândă totală de 12-13%, mulți dintre clienți nu își vor mai permite să plătească ratele.

Citește și Lumea în care trăim. Adrian Vasilescu: Criza energetică, rezultat a 49 de ani de urechi astupate

”Cred că este foarte important să facem o subliniere, și anume că toate aceste cifre ale ROBOR-ului, ale prețurilor, care sunt, desigur alarmante din multe puncte de vedere, sunt efectul, iar cauzele sunt în altă parte și, în primul rând, în istoria noastră. Pentru că ducem în spate, de câteva secole, poveri grele, de care nu am putut scăpa nici în 40 de ani de comunism, dar nici în cei 30 de ani de economie capitalistă. 

Dacă vrem să înțelegem exact aceste cifre, cred că trebuie să ne uităm într-un raport care se face trimestrial în România, îl face Institutul de Statistică, un raport care se referă la veniturile și cheltuielile din gospodăriile populației”, a spus Vasilescu la Antena3. 

Întrebat dacă sunt în pericol economiile românilor, mai ales că sistemul nostru bancar se confruntă cu o anomalie, respectiv că cele mai multe dintre dobânzile bancare sunt mai mici decât rata inflației, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: ”Nu este o anomalie, este o situație creată de un fapt obiectiv și anume tocmai inflația a determinat acest lucru. Totul este raportat la inflație în creștere. Chiar și Banca americană, FED-ul, care ne-a obișnuit cu analize reci, președintele instituției a ieșit public și a fost nevoit să se uite în ochii în ochii muncitorului american și să i se adreseze direct. Asta e lumea în care trăim. Avem o inflație globală și este galopantă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel