O nouă veste proastă! Adrian Negrescu: ”BNR se află cu spatele la zid”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Iar românii aleargă, parcă, într-un labirint căutând o ieșire
Iar românii aleargă, parcă, într-un labirint căutând o ieșire
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusitate pentru DCBusiness, despre efectele pe care le-ar putea provoca o eventuală decizie a Băncii Naționale a României de a majora dobânda cheie. 

O armă cu două tăișuri

BNR se află cu spatele la zid. N-a reușit să asigure stabilitatea prețurilor, n-a reușit să preîntâmpine efectele novice ale inflației în economie iar singura armă pe care o mai are este dobânda cheie. O armă cu două tăișuri. Pe de o parte, creșterea dobânzii este menită să stăvilească inflația, pe de altă parte pune o și mai mare presiune pe creditare. Credite mai scumpe înseamnă că oamenii vor cheltui mai puțin, iar firmele vor produce mai scump.

Cerc vicios

BNR se află într-un cerc vicios din care nu poate ieși decât cu decizii dure, dar necesar. O creștere cu încă 1 pp a ratei de politică monetară o văd absolut normală în această situație, urmată apoi, în funcție de efecte, de alte creșteri ale dobânzii cheie până la finele anului.

Numai așa economia se va însănătoși

Din păcate economia este ca un bolnav care va trebui să treacă prin boală (recesiune) ca să se facă bine. Ca să nu ajungem la terapie intensivă din punct de vedere economic, să nu ajungem la complicații (incapacitate de plată, etc.), e nevoie ca, dincolo de acțiunile Băncii Naționale, statul să atragă cât mai mult din fondurile Uniunii Europene, din PNRR. Acești bani, injectați în economie, pot aduce o însănătoșire mai rapidă a țării noastre.

Care este vestea proastă

Pentru cei care au credite, creșterea dobânzii cheie va însemna, din păcate, o nouă veste proastă, asta pentru că băncile se vor împrumuta mai scump și vor transmite acest cost prin indicii ROBOR și IRCC către clienți. Nu este exclus, astfel, să ajugem cu ROBOR-ul la 10% până la finele anului, un prag psihologic pe care băncile cred că nu îl vor trece pentru că ar însemna că multe dintre credite vor deveni neperformante. La o dobândă totală de 12-13%, mulți dintre clienți nu își vor mai permite să plătească ratele.

Citește și Lumea în care trăim. Adrian Vasilescu: Criza energetică, rezultat a 49 de ani de urechi astupate

”Cred că este foarte important să facem o subliniere, și anume că toate aceste cifre ale ROBOR-ului, ale prețurilor, care sunt, desigur alarmante din multe puncte de vedere, sunt efectul, iar cauzele sunt în altă parte și, în primul rând, în istoria noastră. Pentru că ducem în spate, de câteva secole, poveri grele, de care nu am putut scăpa nici în 40 de ani de comunism, dar nici în cei 30 de ani de economie capitalistă. 

Dacă vrem să înțelegem exact aceste cifre, cred că trebuie să ne uităm într-un raport care se face trimestrial în România, îl face Institutul de Statistică, un raport care se referă la veniturile și cheltuielile din gospodăriile populației”, a spus Vasilescu la Antena3. 

Întrebat dacă sunt în pericol economiile românilor, mai ales că sistemul nostru bancar se confruntă cu o anomalie, respectiv că cele mai multe dintre dobânzile bancare sunt mai mici decât rata inflației, consilierul guvernatorului BNR a răspuns: ”Nu este o anomalie, este o situație creată de un fapt obiectiv și anume tocmai inflația a determinat acest lucru. Totul este raportat la inflație în creștere. Chiar și Banca americană, FED-ul, care ne-a obișnuit cu analize reci, președintele instituției a ieșit public și a fost nevoit să se uite în ochii în ochii muncitorului american și să i se adreseze direct. Asta e lumea în care trăim. Avem o inflație globală și este galopantă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel