O rachetă chineză a revenit pe Pământ și a căzut undeva în Oceanului Indian, dar NASA a declarat că Beijingul nu a comunicat "informații specifice privind traiectoria" aparatului greu de peste 20 de tone, date necesare pentru a stabili cu destulă precizie unde s-ar putea prăbuși orice fragment al navei.
Comandamentul Spațial al SUA a declarat că racheta Long March 5B a reintrat în atmosfera terestră deasupra Oceanului Indian în jurul orei 12:45 EDT sâmbătă (1645 GMT), dar a trimis autorităților de resort din China întrebări despre "aspectele tehnice ale revenirii, cum ar fi locația potențialului impact de împrăștiere a resturilor".
"Toate națiunile care utilizează spațiul cosmic ar trebui să urmeze cele mai bune practici stabilite și să-și facă partea lor pentru a comunica în avans acest tip de informații pentru a permite previziuni fiabile privind riscul potențial de impact al deșeurilor", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. "Acest lucru este esențial pentru o utilizare responsabilă a spațiului și pentru a asigura siguranța oamenilor de pe Pământ”, a subliniat el.
Utilizatorii rețelelor de socializare din Malaezia au postat o înregistrare video cu ceea ce părea a fi resturi de rachetă.
Aerospace Corp, un centru de cercetare non-profit finanțat de guvern, situat în apropiere de Los Angeles, a declarat că nu a fost înțelept să lase etajul principal al rachetei - care cântărește 22,5 tone - să se revină pe Pământ printr-o reintrare necontrolată.
Citește și Răcoare fără aer condiționat? Este posibil, spun experții. Soluțiile, simple
La începutul acestei săptămâni, experții au estimat că, la intrarea în atmosfera terestră, corpul rachetei se va dezintegra, dar că, acea parte a rachetei este suficient de mare pentru a rezista, declanșând, astfel, o adevărată ploaie de resturi pe o suprafață de aproximativ 2.000 km lungime și 70 km lățime.
Ambasada chineză de la Washington nu a făcut niciun comentariu imediat. China a declarat la începutul acestei săptămâni că va monitoriza îndeaproape fragmentele, dar a precizat că acestea reprezintă un risc redus pentru oamenii de la sol.
Racheta Long March 5B a explodat pe 24 iulie, după ce a plasat pe orbită un modul de laborator destinat noii stații spațiale chineze, marcând al treilea zbor al celei mai puternice rachete chineze de la lansarea sa inaugurală din 2020. Fragmente dintr-un alt Long March 5B chinezesc au aterizat în Coasta de Fildeș în 2020, avariind mai multe clădiri, dar nu au fost raportate victime.
În schimb, a spus Bill Nelson, Statele Unite și majoritatea celorlalte națiuni care utilizează spațiul cosmic cheltuiesc de obicei bani suplimentari pentru a-și proiecta rachetele astfel încât să evite reintrarea necontrolată a unor mari cantități de deșeuri - un imperativ de când bucăți mari din stația spațială Skylab a NASA au căzut de pe orbită în 1979 și au aterizat în Australia.
Anul trecut, NASA și alții au acuzat China de opacitate, după ce guvernul de la Beijing a păstrat tăcerea cu privire la traiectoria estimată a resturilor sau la fereastra de reintrare pentru ultimul său zbor cu racheta Long March, în mai 2021.
China a investit miliarde de dolari de mai multe decenii în programul său spaţial. Staţia spaţială chineză, Tiangong, este considerată una dintre bijuteriile acestui program. China a trimis primul ei astronaut în spaţiu în anul 2003. Gigantul asiatic a plasat la începutul anului 2019 un vehicul robotizat pe faţa ascunsă a Lunii, realizând atunci o premieră mondială. În 2021, aceeaşi ţară a reuşit să asolizeze un robot pe planeta Marte şi intenţionează să trimită oameni pe Lună în jurul anului 2030.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...