O ţară UE vrea SCUTIRE de la un eventual embargo asupra petrolului rusesc

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
O tara UE vrea scutire
O tara UE vrea scutire
Dacă se va ajunge la un embargo asupra petrolului rusesc, Slovacia vrea scutire.

Comisia Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Slovacia va cere o scutire de la orice embargo asupra petrolului rusesc.

Slovacia va solicita o exceptare de la orice embargo asupra petrolului rusesc convenit de Uniunea Europeană în următorul set de sancțiuni împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, a declarat marți Ministerul slovac al Economiei, potrivit Reuters.

Comisia Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și este de așteptat să finalizeze lucrările marți

Doi oficiali europeni au declarat luni că executivul UE ar putea scuti Slovacia și Ungaria de un embargou privind cumpărarea de petrol rusesc, având în vedere dependența celor două țări de țițeiul rusesc. Slovacia primește aproape tot țițeiul importat din Rusia, iar țara a declarat că are rezerve pentru 120 de zile.

„Dacă se va ajunge la un embargo aprobat asupra petrolului rusesc, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, Slovacia va solicita o scutire", a declarat ministerul într-un răspuns la întrebările Reuters.

Ministerul a precizat că procesarea diferitelor tipuri de petrol nu a fost posibilă imediat și că o schimbare de tehnologie este dificilă din punct de vedere financiar și necesită timp.

„Prin urmare, solicităm o perioadă de tranziție mai lungă pentru petrolul transportat prin conducte", a precizat ministerul, relatează Mediafax.

 

Citeşte şi: Încep să se vadă efectele războiului din Ucraina asupra economiei României. Benţa: Cea mai îngrijorătoare problemă

 

 

Creşterea încasărilor statului din TVA s-a înjumătăţit în martie, prima lună de război, arată datele privind execuţia bugetară, publicate de Finanţe. Dacă în primele două luni din an încasările din TVA creşteau cu peste 47% an/an, în martie 2022 creşterea a fost de 23%, faţă de martie 2021.

„Din cauza situaţiei din Ucraina sunt întârzieri de aprovizionare şi, nereali­zându-se vânzări, nu s-a încasat nici TVA. Această scădere de vânzări pentru că nu am putut aproviziona este cea mai îngrijorătoare. Trebuie să găsim alţi vânzători care să pună în loc ce cumpărăm: oţel-beton, diverse alte materiale feroase şi neferoase”, comen­tează datele Adrian Benţa, consultant fiscal.

Pe de altă parte, cheltuielile statului au început să crească în martie cu un ritm mai accelerat decât în primele două luni din an. Avansul din martie a fost de 25% pe partea de cheltuieli totale ale bugetului general consolidat, în vreme ce în perioada ianuarie-februarie 2022 cheltuielile creşteau cu sub 18%.

În aceste condiţii, deficitul bugetar a făcut un salt, de la 9,5 mld. lei la 2 luni din 2022, la 15,7 mld. lei în martie 2022, adică 1,19% din PIB-ul prognozat de 1.315 mld. de lei în 2022. Bugetul statului în 2022 a fost construit pe venituri în valoare de 440 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de 2021 şi cheltuieli totale de 517 mld. de lei, în creştere cu 11% faţă de 2021.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar / Foto: DCBusiness
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...


pixel