Oamenii de știință au și ei slăbiciuni. De ce se tem

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
De multe ori, fiecare teorie sau tehnologie nouă trezește temerile oamenilor de știință, preocupași de viitorul omenirii. 

Modificarea ADN

În cartea sa ”Scurte răspunsuri la mari întrebări”, renumitul astrofizician Stephen Hawking scrie că, în viitor, omul și-ar putea modifica ADN-ul, pentru a-și îmbunătăți aptitudinile, imunitatea și rezistența, dar și pentru a-și prelungi durata de viață. Dar, avertiza omul de știință, ingineria genetică își lasă amprenta inclusiv asupra instinctelor, care ar putea suferi, la rândul lor, schimbări, cum ar fi, spre exemplu, agresiunea.

Poate de aceea autoritățile vor interzice aplicarea ingineriei genetice pe oameni, spera Hawking. Problema este că bogații nu vor ține cont de interdicții și vor crea indivizi cu abilități deosebite, în detrimentul oamenilor normali. Cu timpul, aceștia din urmă nu vor putea face față concurenței mai puternicilor lor adversari cu ADN-ul modificat și vor muri. În locul lor va apărea o nouă rasă: superhumans.

Controlul gândurilor de la distanță

Oamenii de știință au lucrează deja la crearea unor interfețe neurocomputer, care permit, spre exemplu, selectarea unui text pe ecranul PC-ului prin puterea minții. În 2013, specialiștii Universității Washington, din Seattle au realizat o primă interfață neinvazivă, care făcea legătura între creierele a două persoane. Un joc unde unul dintre participanții la experiment îi indica, practic, tot prin puterea gândului, celuilalt ce să facă.

Autorii acestor tehnologii afirmă că invențiile lor sunt menite să îi ajute pe invalizi și să dezvolte industria jocurilor pe computer și nu își propun să controleze, de la distanță, gândurile oamenilor, obligându-i la acțiuni împotriva voinței lor. Oamenii de știință văd însă altfel lucrurilor și avertizează că, pe viitor, de la aceste tehnologii s-ar putea ajunge la societăți formate din oameni fără voință, dirijați.

Crearea de noi viruși

În Evul Mediu, durata de viață nu depășea 40 de ani. Astăzi, oamenii trăiesc mult mai mult. Iar asta este meritul medicinei, care a învățat cum să lupte împotriva a numeroși viruși. Se spune că activitatea cercetătorilor din acest domeniu este puternic influențată de interesele financiare ale marilor corporații farmaceutice. Dar oamenii de știință pot crea un nou virus exclusiv din considerente științifice.

În Olanda, spre exemplu, a fost creat un virus gripal, care se transmite ușor prin aer, cei infectați murind la scurt timp după ce au intrat în contact cu el. Virusul a fost testat pe animale în condiții de laborator, rezultatele studiului fiind publicate în reviste de specialitate. Numeroși cercetători au cerut încetarea imediată a acestor lucruri și secretizarea tuturor informațiilor. Pentru că, au spus ei, odată intrași în posesia unor astfel de date, teroriștii pot construi singuri un laborator pentru a crea arme biologice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naţională a României
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Copil
Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Daniel Apostol, Franck Neel și Raluca Covrig / Foto: DCBusiness
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook

Bursa de Valori Bucureşti, în creştere. Cifrele zilei

Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...

Joe Biden și Volodimir Zelenski / Foto: Casa Albă / Flickr
Bună dimineața!
Riscă să devină vulnerabil / FOTO: Freepik
Warren Buffett

pixel