Obiecte conectate: Eurodeputații adoptă reguli privind utilizarea datelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Obiecte conectate
Obiecte conectate
Noua legislație stabilește reguli privind partajarea datelor generate de utilizarea produselor conectate și permite utilizatorilor să acceseze datele pe care le generează.

Totuși, 80% din datele industriale rămân astăzi neexploatate, potrivit Comisiei, care a prezentat, în februarie 2022, un proiect de regulament pentru a înlătura obstacolele din calea utilizării lor și pentru a stimula inovarea. Negociatorii Parlamentului European și ai statelor membre UE au ajuns la un acord în iunie anul trecut asupra acestui text, aprobat joi cu 481 de voturi (31 de voturi împotrivă, 71 de abțineri) în cadrul unui vot final al europarlamentarilor la Bruxelles. Mai trebuie adoptat în mod oficial de către Consiliul statelor membre.

„Deținerea de date privind funcționarea echipamentelor industriale va permite fabricilor, fermelor și companiilor de construcții să optimizeze ciclurile operaționale, liniile de producție și managementul lanțului de aprovizionare”, a declarat europarlamentarul spaniol Pilar del Castillo Vera (PPE, dreapta), raportor pe această problemă.

Noua legislație stabilește reguli privind partajarea datelor generate de utilizarea produselor conectate și permite utilizatorilor să acceseze datele pe care le generează (deseori colectate exclusiv de producători). Acest lucru trebuie să contribuie la dezvoltarea de noi servicii, în special în domeniul inteligenței artificiale, unde cantități mari de date sunt necesare pentru formarea algoritmilor, subliniază Parlamentul într-un comunicat de presă. 

De asemenea, își propune să ieftinească serviciile post-vânzare și reparațiile dispozitivelor conectate. Textul precizează că în circumstanțe excepționale sau în situații de urgență (inundații, incendii forestiere), organizațiile din sectorul public vor putea utiliza datele deținute de sectorul privat.

Regulamentul facilitează trecerea clienților de la un furnizor de servicii cloud și introduce măsuri de protecție împotriva transferurilor internaționale ilicite de date de către aceste companii. Deputații au avut grijă să definească clar secretele de afaceri pentru a evita transferurile ilicite de date și scurgerile către companii concurente din țările în care reglementările sunt mai puțin protectoare, mai precizează Parlamentul European.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel