Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Certificatul de cazier judiciar este documentul care arată condamnările sau situația altor măsuri penale în cazul în care acestea există.
Acest document va putea fi obținut mult mai ușor potrivit unei propuneri legislative adoptate deja la Senat și care va ajunge curând la votul decisiv din Parlament, cel al deputaților, având propunere de adoptare.
Proiectul de lege ce așteaptă votul decisiv al deputaților, având propunere de adoptare, prin care este propusă modificarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, va simplifica, practic, procesul de obținere a cazierului judiciar.
Mai exact, după cum scrie în document, certificatul de cazier judiciar se va elibera gratuit şi în formă electronică.
Cazierul judiciar se va elibera electronic persoanelor fizice sau juridice dacă solicită asta în cererea-tip, ce se depune electronic sau personal, la orice unitate ori subunitate de poliție în care funcționează un ghișeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar.
Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică vor fi semnate cu semnătură electronică calificată şi vor fi asimilate înscrisurilor autentice.
Procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar vor trebui să apară, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, în cel mult șase luni de la intrarea în vigoare a măsurilor din proiectul de lege.
Prin proiectul de față se dorește accelerarea “procesului de debirocratizare și de simplificare a proceselor administrative” și reducerea eforturilor “de procurare a documentelor în vederea obținerii unor servicii publice”, potrivit inițiatorilor măsurii.
Din vara anului trecut, certificatele de cazier judiciar au un alt format, iar cererea poate fi completată și tipărită și din sistemul informatic al autorităților, nu doar de mână.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de cele mai multe ori, pe loc sau în cel mult trei zile de la data solicitării.
Cei ce doresc obținerea cazierului judiciar pot depune cererea personal sau prin intermediul altei persoane desemnate (împuternicit). În ultimul caz, va fi necesară și o procură notarială sau împuternicire avocațială.
Citește și:
Aproape jumătate de milion de permise expiră din decembrie
Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) anunța cu ceva timp în urmă că în perioada decembrie 2022-februarie 20232023 vor expira aproximativ jumătate de milion de permise auto.
Schimbarea carnetului de conducere presupune mai multe etape, printre care se numără și vizita medicală.
DRPCIV anunța nu demult că: "În perioada decembrie 2022 - februarie 2023 va expira termenul de valabilitate administrativă a unui număr de peste 450.000 de permise de conducere, la nivel național, aceste documente fiind emise în perioada decembrie 2012 – februarie 2013".
Dat fiindcă într-un timp scurt vor expira multe permise, DRPCIV a făcut apel la cei care se află în acestă situație să demareze procesul de preschimbare din timp pentru a nu se crea blocaje.
Ce presupune schimbare permisului auto
Preschimbarea permisului auto implică două etape: obținerea fișei medicale, document care are scopul de a arăta că titularul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice, și depunerea unei serii acte la DRPCIV.
Cum se obține fișa medicală
După cum spuneam și mai sus, fișa medicală atestă capacitatea posesorului permisului auto de a conduce un vehicul pe drumurile publice. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...