OCDE îmbunătăţeşte estimările privind creşterea economiei mondiale în 2023 şi 2024
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
După o creştere de 3,2% anul trecut, economia mondială este în grafic pentru a înregistra un avans de 2,6%, se arată în raportul interimar al OCDE.

Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit faţă de acum câteva luni, deoarece şocul inflaţiei se atenuează, dar majorarea dobânzilor va menţine riscurile ridicate, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), majorând previziunile pentru principalele economii, transmite Reuters.

După o creştere de 3,2% anul trecut, economia mondială este în grafic pentru a înregistra un avans de 2,6%, după ce înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale îşi face pe deplin efectul, se arată în raportul interimar al OCDE dedicat perspectivelor economice.

Organizaţia cu sediul la Paris a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale, de la un nivel 2,2% previzionat în noiembrie, citând declinul preţurilor la energie şi alimente, şi atenuarea restricţiilor din China.

În 2024, avansul PIB-ului global ar urma să accelereze la 2,9% - faţă de un nivel 2,7% previzionat în noiembrie, în contexul reducerii efectelor asupra gospodăriilor de pe urma preţurilor ridicate la energie.

În G20, inflaţia va scădea de la 8,1% în 2022 la 5,9% în 2023 şi 4,5% în 2024 - încă mult peste ţintă, în pofida majorării dobânzilor de către băncile centrale. Impactul deplin al dobânzilor mai ridicate este dificil de evaluat, susţine OCDE, avertizând că presiunile sporite asupra celor care au luat împrumuturi ar putea avea ca rezultat înregistrarea de pierderi la unele bănci, aşa cum a fost recent cazul cu prăbuşirea grupului american Silicon Valley Bank (SVB).

Fără a ţine seama de turbulenţele de pe pieţele financiare după colapsul SVB şi îngrijorările legate de situaţia băncii elveţiene Credit Suisse, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să majoreze dobânda de referinţă cu încă 50 puncte de bază, pentru a contracara inflaţia ridicată.

OCDE previzionează că ratele dobânzilor vor atinge un vârf de 5,25 - 5,5% în Statele Unite şi 4,25% în zona euro.

De asemenea, OCDE se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei SUA de la 1,5% anul acesta la 0,9% anul viitor, deoarece dobânzile mai ridicate afectează cererea. În noiembrie, instituţia previziona un avans de 0,5% în 2023 şi de 1% în 2024.

Stimulată de atenuarea restricţiilor, China ar urma să înregistreze o creştere a economiei de 5,3% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, după ce în noiembrie instituţia previziona un avans de 4,6% în 2023 şi de 4,1% în 2024.

Şi perspectivele pentru zona euro au fost revizuite în creştere, în urma scăderii preţurilor la energie. Cele 20 de ţări din zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8% în 2023 şi de 1,5% în 2024. În noiembrie, OCDE previziona un avans de 0,5% în 2023 şi de 1,4% în 2024.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel