Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Perspectivele economiei mondiale s-au îmbunătăţit faţă de acum câteva luni, deoarece şocul inflaţiei se atenuează, dar majorarea dobânzilor va menţine riscurile ridicate, a anunţat vineri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), majorând previziunile pentru principalele economii, transmite Reuters.
După o creştere de 3,2% anul trecut, economia mondială este în grafic pentru a înregistra un avans de 2,6%, după ce înăsprirea politicii monetare de către băncile centrale îşi face pe deplin efectul, se arată în raportul interimar al OCDE dedicat perspectivelor economice.
Organizaţia cu sediul la Paris a îmbunătăţit estimările privind creşterea economiei mondiale, de la un nivel 2,2% previzionat în noiembrie, citând declinul preţurilor la energie şi alimente, şi atenuarea restricţiilor din China.
În 2024, avansul PIB-ului global ar urma să accelereze la 2,9% - faţă de un nivel 2,7% previzionat în noiembrie, în contexul reducerii efectelor asupra gospodăriilor de pe urma preţurilor ridicate la energie.
În G20, inflaţia va scădea de la 8,1% în 2022 la 5,9% în 2023 şi 4,5% în 2024 - încă mult peste ţintă, în pofida majorării dobânzilor de către băncile centrale. Impactul deplin al dobânzilor mai ridicate este dificil de evaluat, susţine OCDE, avertizând că presiunile sporite asupra celor care au luat împrumuturi ar putea avea ca rezultat înregistrarea de pierderi la unele bănci, aşa cum a fost recent cazul cu prăbuşirea grupului american Silicon Valley Bank (SVB).
Fără a ţine seama de turbulenţele de pe pieţele financiare după colapsul SVB şi îngrijorările legate de situaţia băncii elveţiene Credit Suisse, Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să majoreze dobânda de referinţă cu încă 50 puncte de bază, pentru a contracara inflaţia ridicată.
OCDE previzionează că ratele dobânzilor vor atinge un vârf de 5,25 - 5,5% în Statele Unite şi 4,25% în zona euro.
De asemenea, OCDE se aşteaptă la o încetinire a creşterii economiei SUA de la 1,5% anul acesta la 0,9% anul viitor, deoarece dobânzile mai ridicate afectează cererea. În noiembrie, instituţia previziona un avans de 0,5% în 2023 şi de 1% în 2024.
Stimulată de atenuarea restricţiilor, China ar urma să înregistreze o creştere a economiei de 5,3% anul acesta şi de 4,9% anul viitor, după ce în noiembrie instituţia previziona un avans de 4,6% în 2023 şi de 4,1% în 2024.
Şi perspectivele pentru zona euro au fost revizuite în creştere, în urma scăderii preţurilor la energie. Cele 20 de ţări din zona euro ar urma să înregistreze o expansiune de 0,8% în 2023 şi de 1,5% în 2024. În noiembrie, OCDE previziona un avans de 0,5% în 2023 şi de 1,4% în 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...