OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
OECD: Costurile cu pensiile şi sănătatea le vor depăşi pe cele generate de datoriile acumulate în pandemie
Pandemia de Covid-19 a majorat nivelul datoriei publice însă aceste costuri vor fi depăşite cu mult de dificultăţile fiscale generate de tendinţe pe termen lung precum finanţarea pensiilor şi serviciilor medicale pe măsură ce societăţile îmbătrânesc, arată un raport publicat marţi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), transmite Bloomberg.

Potrivit unui scenariu pe termen lung elaborat de OECD, încetinirea ritmului de creştere a marilor economii emergente, schimbările demografice şi diminuarea câştigurilor de productivitate va duce media creşterii economice înregistrată de cele 28 de state membre ale OECD la 1,5% în 2060, de la aproximativ 3% în prezent. În acelaşi timp, statele vor trebui să facă faţă unor costuri în creştere, în special pe partea de pensii şi servicii de sănătate.

Pentru a putea menţine serviciile publice la nivelul actual, în paralel cu stabilizarea datoriilor, guvernele vor trebui să majoreze veniturile cu aproape 8% din Produsul Intern Brut, a calculat OECD. În plus, în unele ţări precum Franţa şi Japonia, veniturile vor trebui majorate cu peste 10% din PIB iar economiştii avertizează că nu au inclus în calculele lor noile cheltuieli precum cele generate de adaptarea la schimbările climatice.

Emailuri false în numele ANAF. Adresa de mail conține numele instituției

"Trenduri seculare precum îmbătrânirea populaţiei şi creşterea preţului relativ al serviciilor vor adăuga noi presiuni asupra bugetelor guvernelor. Presiunile fiscale generate de aceste tendinţe pe termen lung le depăşesc cu mult pe cele asociate cu serviciul datoriilor acumulate în perioada Covid", se arată într-un raport OECD elaborat de Yvan Guillemette şi David Turner.

Organizaţia subliniază însă că nu este neapărat nevoie ca ţările să majoreze taxele pentru a răspunde la aceste provocări. În schimb, OECD a făcut un apel pentru reforme destinate creşterii ratelor de ocupare şi majorării vârstei de pensionare.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 38 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel