Oettinger: Gazoductul Nord Stream 2, greu de oprit
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gunther Oettinger
Gunther Oettinger
Finalizarea gazoductului Nord Stream 2 este greu de oprit, a spus comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger. Acesta a spus că proiectul este o inițiativă privată, iar odată începute lucrările, stoparea lor este dificilă, în pofida nemulțumirilor președintelui SUA, Donald Trump, transmite Reuters.

"Nu am fost niciodată un fan al Nord Stream 2. Însă adevărul este că gazoductul este de mult timp în construcţie şi nu poate şi oprit atât de uşor. Ameninţările lui Trump nu sunt un motiv", a spus germanul Günther Oettinger, care ocupă funcţia de comisar european pentru Buget, pentru revista Der Spiegel. 

Președintele Statelor Unite, alături de alte state europene, și-au exprimat nemulțumirea față de acest proiect în mai multe rânduri, invocând faptul că va crește gradul de dependență al Uniunii Europene față de gazul provenit din Rusia și va afecta direct Ucraina, care obține 3% din PIB din taxele de tranzit al gazului rusesc către UE. Secretarul american al Energiei, Rick Perry a anunțat în noiembrie că Washingtonul își rezervă dreptul de a impune sancțiuni companiilor implicate în Nord Stream 2, gazoduct cu o valoare estimată la 11 miliarde de dolari. 

Citește și:

Un înalt oficial german respinge presiunile SUA privind gazul rusesc

Günther Oettinger a cerut grupului rus Gazprom, care conduce consorţiul care este responsabil de proiectul Nord Stream 2, să ajungă la un "acord corect pentru utilizarea în continuare a actualei reţele de gazoducte din Ucraina". 

Gazprom va suporta jumătate din costurile de construcţie ale gazoductului Nord Stream 2, estimate la 9,5 miliarde euro (10,89 miliarde dolari). Cealaltă jumătate este suportată de partenerii europeni ai grupului rus Gazprom, respectiv firmele germane Uniper şi Wintershall, grupul anglo-olandez Shell, grupul francez Engie şi cel austriac OMV. 

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel