Oficial: Miercuri începe tipărirea cardurilor de energie. Când ajung la români
Autor: Mihai Ciobanu | 24 ian 2023, 21:14
Miercuri, 25 ianuarie, începe tipărirea cardurilor de energie prin intermediul cărora românii cu venituri reduse vor primi un sprijin în valoare de 1.400 de lei. 

Miercuri, 25 ianuarie 2023, ora 09.00, ministrul Marcel Boloș va merge în vizită de lucru la Fabrica de Timbre, cu ocazia startului procesului de printare și împlicuire a cardurilor de energie, acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile în sprijin pentru plata facturilor la energie, anunţă Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

"4 milioane de români vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor la energie, în cea mai importantă inițiativă pe care Guvernul Românieia avut-o până acum pentru a veni în ajutorul persoanelor vulnerabile.Pentru a ne asigura că oferim posibilitatea ca orice factură care se emite de furnizorul de energie să fie plătită, am decis să realizăm acest mecanism prin Compania Naţională Poşta Română.

 Nu am fi reușit să implementăm această măsură fără o strânsă și profesionistă colaborare. Zilele trecute am avut o discuție cu întreg managementul Poștei, pentru a ne asigura că instruirea personalului se face corect. Mai mult, am cerut sugestii din țară, din partea celor care cunosc cu adevărat realitatea din teren și pot să anticipeze ce probleme pot să apară în proces.În continuare, începând cu 1 februarie 2023 beneficiarii eligibili vor primi cardul, iar de la 20 februarie se vor putea efectua plăți", a declarat ministrul Boloş.

 

GHIDUL CARDURILOR DE ENERGIE. TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE AJUTORUL DE 1.400 DE LEI PENTRU PLATA FACTURILOR

 

Cum se acordă ajutorul?

Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturi de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 lei fiecare.

Servicii/produse care se pot plăti: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cum se utilizează?

Se pot plăti facturi curente sau restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cu un card se pot face mai multe plăți, către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Plățile se fac prin mandat poștal. Nu se pot efectua mai mult de 8 plăți/loc de consum pe durata programului de sprijin.

Ajutorul nu se consideră venit și nu afectează: venitul minim garantat; alocația pentru susținerea familiei; statutul consumatorului vulnerabil de energie.

Sumele alocate celor două tranșe nu pot fi preschimbate în bani și nu pot fi folosite pentru plăți prin mandat poștal către alte destinații decât plata facturilor de energie.

Cum se stabilesc listele finale cu beneficiari?

Procedura de stabilire a listelor cuprinde următoarele etape:

I. Se stabilește lista potențialilor beneficiari care se încadrează în categoriile stabilite în ordonanță.

II. Se verifică veniturile acestora.

III. Pentru fiecare punct de consum, se verifică numărul de locuitori.

IV. Se verifică media venitului pentru fiecare loc de consum, pentru a vedea dacă se depășește pragul de 2.000 de lei.

Care sunt condițiile de acordare?

Cardul se aduce de către Poșta Română, la domiciliul beneficiarului, cu confirmare de primire.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de sprijin o singură dată.

Dacă la un loc de consum domiciliază mai mulți beneficiari, sprijinul se acordă o singură dată per loc de consum. Pe card vor fi scrise numele tuturor beneficiarilor care au aceeași adresă de domiciliu.

Factura poate să fie pe alt nume decât cel al beneficiarului care locuiește la adresă. Adresa locului de consum trebuie să coincidă cu domiciliul beneficiarului (sau domiciliul declarat al acestuia).

Sumele rămase neutilizate la expirarea cardului se anulează.

Când expiră ajutorul?

1 ianuarie 2024: toate cardurile își încetează valabilitatea, indiferent de sumele rămase neutilizate. Cardurile alocate ambelor tranșe se pot folosi până la 31 decembrie 2023 inclusiv. Sprijinul nu poate fi utilizat în afara termenului de valabilitate prevăzut.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Florin Jianu: 2023 trebuie să fie anul relansării economice

Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...

Crossuri externe