Plafonarea prețurilor la energie. Oficial ANRE: Este un lucru grav, trebuie analizat

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Dumitru Chisăliță face clarificări / Foto: Arhivă
Dumitru Chisăliță face clarificări / Foto: Arhivă
Măsura plafonării preţurilor la energia electrică a desfiinţat concurenţa în piaţă şi poate intră în atenţia Consiliului Concurenţei analizarea efectelor acestei decizii, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

"Prin Legea 259 (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021 n.r) s-a dispus şi plafonarea preţurilor pentru anumite categorii de consumatori, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale şi alte măsuri de sprijin, care vin în a-i ajuta pe consumatorii expuşi în faţa acestei crize, a acestor creşteri de preţuri. Trebuie spus, din păcate, că această măsură a plafonării a desfiinţat concurenţa în piaţa de energie electrică şi gaze naturale, piaţa cu amănuntul, cel puţin. Este un lucru grav, care, chiar dacă se aplica doar pentru cinci luni este posibil să influenţeze pentru o perioadă mult mai lungă pieţele de energie şi gaze naturale şi poate intră şi în atenţia Consiliului Concurenţei să analizeze aceste efecte din piaţă ale acestor măsuri", a spus Nagy-Bege la conferinţa "Evoluţia concurenţei în sectoare cheie - 2021", organizată de Consiliul Concurenţei şi PRIA Events.

El şi-a exprimat convingerea că aceste efecte se vor reflecta în cadrul monitorizării pe care autoritatea pentru concurenţă a demarat-o pe piaţa de gaze naturale, imediat după eliminarea preţurilor reglementate.

"Sunt convins că în cadrul monitorizării pe care Consiliul Concurenţei o face deja de anul trecut pe piaţa de gaze naturale, începută imediat după eliminarea preţurilor reglementate, în momentul în care veţi strânge date şi vă vom oferi date relevante în privinţa evoluţiilor din piaţa de gaze, aceste efecte se vor reflecta. Cred că ar fi benefic ca împreună cu experţii din cadrul ANRE să avem o discuţie pe acest subiect", a punctat Nagy-Bege.

Citește și Mircea Coșea: Ce facem iarna asta? ”Sistemul va cădea”. Ajungem în sărăcie

Conform Legii 259/2021, în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022, pentru anumite categorii de consumatori preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, după cum urmează: preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preţ al energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh; preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preţ al gazelor naturale va fi în valoare de maximum 0,250 lei/kWh.

Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse, pentru energie electrică - componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA, iar pentru gaze naturale - preţul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel