Oficial BCR, despre Noua Casă: Eu aș schimba programul

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Cheia de la casa mult dorită / FOTO: Freepik
Cheia de la casa mult dorită / FOTO: Freepik
Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română a apreciat cum ar trebui să fie schimbat acest program. 

"Eu aş schimba programul şi aş face affordable housing (locuinţe la preţuri accesibile - n.r) şi aş ţinti affordable housing unde avem deficite calitative: infirmiere, asistente medicale, medici, învăţători, profesori, în comunităţi şi aş duce programul la nivelul administraţiilor locale. L-aş lăsa la nivelul comunităţii şi la nivelul în care comunitatea administrativă îşi vede interesele strategice şi să direcţioneze", a spus oficialul BCR la o întâlnire cu jurnaliștii. 

În ceea ce privește evoluţia creditării, Sergiu Manea a recunoscut că există o problemă legată de numărul companiilor bancabile. Potrivit explicațiilor sale, ”spre deosebire de acum 15 ani sunt nişte reguli foarte, foarte strânse, pe care trebuie să le urmăm. În alte ţări, numărul potenţialilor împrumutaţi din zona antreprenorială, companii mici, medii, mari este mult mai mare decât este în România, raportat la Produsul Intern Brut. Atunci când vorbesc despre piaţa de capital, în sens larg, mă gândesc că aceasta ar putea antrena potenţiala, să spunem, bancabilitate, nivel doi, trei, a acestui mediu antreprenorial pe care încercăm să-l creăm, pentru că noi vorbim acum de mediu antreprenorial 4.0", a spus Sergiu Manea.

Referindu-se la ritmul de creditare considerat optim, el a apreciat că, în zona de companii, acesta trebuie să fie peste cel a produsului intern brut nominal, în timp ce în zona de persoane fizice esențială este sănătatea financiară a fiecărui individ şi a fiecărei gospodării, ceea ce nu înseamnă întotdeauna credit.

De asemenea, el a declarat că România a intrat în middle income trap, adică în capcana venitului mijlociu, definită prin incapacitatea unei ţări de a ieși din zona confortabilă de venit şi să meargă mai departe. "Nu e nicio nenorocire”, a asigurat Sergiu Manea, arătând că s-au mai aflat și  alții în astfel de situație, precum Polonia şi Coreea de Sud. ”Motivul intrării în această capcană era creşterea semnificativă a salariilor, o dinamică a productivităţii inferioară şi în acelaşi timp incapacitatea acelei economii să urce pe lanţul producător de valoare", a arătat  Sergiu Manea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Foto ilustrativ: Freepik.com
În magazin / FOTO: Freepik

pixel