Oficial BNR despre leu. Există o problemă de credibilitate
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Națională a României
Banca Națională a României
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, a negat existența unui atac speculativ la adresa leului în cursul serii de ieri, afirmând că deprecierea este legată de o problemă de credibilitate pentru investitori. Suciu a mai afirmat că este dificil pentru Banca Națională să intervină într-un context în care are incertitudini legate de predictibilitatea fiscală, de lipsa unui buget pentru anul în curs și de modul în care va fi aplicată OUG 114/2018 prin care a fost introdusă taxa pe nivelul ROBOR, așa-numita”taxă pe lăcomie”.

Întrebat dacă se poate vorbi de un atac speculativ la adresa leului pe piețele internaționale în cursul zilei de ieri, Dan Suciu a răspuns: ”E mult spus”.

”La încheierea zilei de tranzacționare de ieri, spre seară, am avut o anumită presiune pe curs care l-a dus la 4,77-4,78 lei pentru un euro. În timpul zilei, când piața internă a fost mai activă, s-a mai echilibrat acest curs, s-a dus la 4,75. Sunt multe elemente aici. A fost o situație de fond, una de conjunctură și un moment al zilei, dacă vreți. Toate trei au contribuit la chestiunea care a rezultat, anume o lipsă de credibilitate pentru investitori care au dețineri în lei. Lipsa de credibilitate i-a făcut să renunțe la deținerile în lei”, a declarat Suciu, la Digi24.

Citește și: Curs valutar. Ce spune Adrian Vasilescu de la BNR despre fluctuațiile lui

Acesta a afirmat că declinul leului în raport cu euro este legat și de îngrijorarea provocată de instituirea taxei pe nivelul ROBOR care va afecta sistemul bancar.

”E o pierdere de credibilitate care a dus la această situație. S-a simțit în momentul în care piețele externe au fost mai active decât piața internă, de aceea spunem că vine cumva din piețele internaționale care au analizat mai mult piața României și au înțeles ce se întâmplă aici. Avem o problemă serioasă legată de setarea așteptărilor pentru că, atâta vreme cât se vorbește în piață și în stat de celebra dobândă-reper de 2% care e alta decât dobânda pieței și decât dobânda Băncii Naționale, deja toată lumea își face un calcul”, a spus purtătorul de cuvânt al BNR.

”Dobânda nu se setează prin lege”

Întrebat dacă leul sau ROBOR-ul vor reveni la un nivel mai scăzut, Suciu a spus: ”Nu la nivelul la care pare că și-ar dori unii prin ordonanță sau lege. Dobânda nu se setează prin lege, ci prin piață. Asta este situația. ea depinde de inflație, de condițiile economice din piața respectivă. Dacă pe plan intern, mai reușim să o așezăm, piețele internaționale foarte puternice reacționează.”

Suciu a spus că un impact îl pot avea și acuzele recente ale senatorului Daniel Zamfir legate de faptul că băncile ar impune un nivel artificial pentru ROBOR, cu complicitatea Băncii Naționale. ”Un investitor care nu analizează profund situația și se uită pe headline-urile unor televiziuni care nu au responsabilitatea pronunțată a afirmațiilor își pune încă un semn de întrebare. Ce face BNR? Cât de funcțională piața respectivă? Lansând atâtea petarde, nu au cum să nu atragă atenția și să deranjeze inclusiv credibilitatea”, susține Suciu.

Întrebat când și cum va interveni BNR pentru a stopa deprecierea monedei naționale, Suciu a spus că există factori interni care îngreunează această intervenție. ”Factorii interni nu știu când pot aduce clarificări legate de predictibilitatea fiscal-bugetară, de bugetul care nu mai apare, avem întrebări legate de aplicarea OUG 114. Aceste lucruri contează, să avem aceste elemente de impredictibilitate risipite”, a conchis Suciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel