Oficial OCDE: Potenţialul României de a extrage gaz natural va îmbunătăţi securitatea sa energetică
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Secretarul general al OCDE: Potenţialul României de a extrage gaz natural va îmbunătăţi securitatea sa energetică.

Potenţialul României de a extrage gaz natural de pe teritoriul său va îmbunătăţi securitatea sa energetică a declarat, marţi secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann.

El a precizat, în cadrul unei intervenţii la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR), că Guvernul să se concentreze pe reformele politicilor structurale.

"Potenţialul României de a extrage gaz natural de pe teritoriul său va îmbunătăţi securitatea sa energetică, având în vedere că România este relativ expusă la importurile din Rusia, care sunt la 30 % în ceea ce priveşte consumul de gaz şi un sfert din importurile de combustibil. Guvernul trebuie, de asemenea, să se concentreze pe reformele politicilor structurale pentru a crea baza unui parcurs puternic şi sustenabil", a afirmat oficialul.

În ceea ce priveşte situaţia socială din România, Cormann a punctat că "există nevoia de consolidare a unei plase de siguranţă la nivel social şi de eforturi viitoare pentru a reduce sărăcia".

"Punerea la dispoziţie a serviciilor de asistenţă socială integrate trebuie să fie extinsă, iar acoperirea şi adecvarea acestora trebuie să fie majorată. România se află în urma majorităţii ţărilor OCDE în ceea ce priveşte asigurarea accesului la educaţie de calitate, servicii medicale, locuire, transport, lucruri care sunt importante pentru a reduce sărăcia, pentru a oferi şanse egale şi pentru a stimula mobilitatea socială", a declarat acesta.

Totodată, Cormann apreciat că România trebuie să îmbunătăţească sustenabilitatea fiscală şi "să facă sistemul de taxare mai echitabil".

"Primim cu braţele deschise România, la începutul acestui drum transformator, care este procesul de aderare la OCDE. Economia română a arătat o mare rezilienţă în faţa unor şocuri fără precedent. Totuşi, asemenea altor economii din lume, România se confruntă cu provocări importante", a punctat secretarul general al OCDE.

La rândul său, coordonatorul naţional privind procesul de aderare a României la OCDE, Luca Niculescu a afirmat că acest proces de aderare este "unul al colaborării prin excelenţă între OCDE şi autorităţi".

"Ne aşteaptă un drum plin de provocări. Următorul pas important este depunerea unui memorandum iniţial. Acesta este un document ce cuprinde o autoevaluare a modului în care legislaţia, politicile şi practicile din România se aliniază la instrumentele juridice ale OCDE şi aici vorbim de peste 240 de asemenea instrumente", a spus Niculescu.

El a menţionat că OCDE este uneori numită "Clubul bogătaşilor".

"Într-adevăr, în OCDE se află câteva dintre cele mai avansate economii ale lumii. Totuşi, de-a lungul ultimelor decenii, OCDE s-a transformat într-o oglindă a unei lumi în constantă schimbare. Membrii şi-au schimbat profilul, acum sunt 38 de ţări (...) Da, este un club, dar un club al ţărilor 'like-minded', al ţărilor care abordează lumea din aceeaşi perspectivă a valorilor", a completat Luca Niculescu.

Ministerul Afacerilor Externe organizează, de marţi până joi, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, sub genericul "Răspunsul diplomatic al României la schimbările realităţii geostrategice". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BCE are undă verde pentru reducerea dobânzii

BCE are cale liberă pentru reducerea dobânzii după ce...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel