În doar două luni de la începerea invaziei ruse, PIB-ului Ucrainei a scăzut cu 45% față de perioada similară a anului trecut, estimează specialiștii.
Pierderile pentru economia țării vecine sunt uriașe, președintele Zelenski declarând că economia Ucraineni este pe minus cu aproximativ 7 miliarde de dolari în fiecare lună.
Blocada și exploatarea Mării Negre de către marina rusă a redus semnificativ oportunitățile de export și import. Aproape 5 milioane de ucraineni au fost forțați să părăsească țara, iar câteva milioane de persoane au plecat dn zonele de conflict în alte regiuni ale țării .
”Conform estimărilor, teritoriile din estul și sudul Ucrainei, care rămân ocupate de trupele ruse la jumătatea lunii aprilie, au generat aproximativ 12% din PIB-ul perioadei antebelice. Activitatea economică din restul țării rămâne semnificativ suprimată, deși își revine treptat”, a declarat Olena Bilan, economistul șef al companiei, Dragon Capital, citat de NV.
”În zonele în care au loc ostilități, era generat peste 50% din PIB. Acum pierdem între 35% și 50% din PIB în timpul ostilităților”, spune șeful guvernului.
Oficialul mai arată că încasările la buget au fost făcute în avans în primele 2 luni din 2022, autoritățile anticipând, probabil, agresiunea Rusiei, dar ține să precizeze că pierderile sunt uriașe.
”Dacă adăugăm pierderile militare și cheltuieli militare și sociale crescute, programele de sprijin, pierderile economiei și ale întreprinderilor, atunci vorbim de 565 de miliarde de dolari”, spunea Șmîhal, la începutul lunii aprilie.
Ministrul ucrainean al justiției, Denis Maliușka, a declarat pentru Reuters că autoritățile țării vor să folosească rezervele înghețate ale Rusiei pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a ostilităților.
Ucraina lucrează cu un grup de avocați internaționali la un mecanism de utilizare a fondurilor rusești care au fost înghețate în Occident.
Potrivit acestuia, costul total al pierderilor Ucrainei din război este estimat la cel puțin 500 de miliarde de dolari, sumă care ar putea fi acoperită din fondurile...
Citește mai departe pe Radio DCNews.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...