Oficial UE: Balcanii de Vest ar putea deveni o "nouă poartă energetică" a Europei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Balcanii de Vest ar putea deveni o nouă cale de aprovizionare cu energie pentru Europa, transmite un înalt oficial european.

Balcanii de Vest ar putea deveni o "nouă poartă energetică" a Europei, o regiune prin care UE ar putea avea aprovizionare "pe noi rute, din surse diferite şi într-un mod mult mai fiabil", a afirmat luni comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, în cadrul comisiei pentru afaceri europene a parlamentului ungar, relatează MTI.

Referindu-se la un viitor summit Balcanii de Vest-UE la Tirana, Oliver Varhelyi a spus că alegerea locului "indică în mod clar faptul că extinderea a devenit una dintre cele trei priorităţi principale pentru UE".

"Stabilitatea, securitatea şi prosperitatea în Europa nu pot fi asigurate fără extindere", a spus comisarul, adăugând că Europa nu poate nici să concureze la nivel global, nici să-şi protejeze interesele geopolitice regionale fără a integra pe deplin
Balcanii de Vest.

 

Comisarul Gentiloni spune că vom avea o recesiune la iarnă

 

Europa va intra în recesiune la iarnă iar revenirea pe creştere nu se va întâmpla înainte de primăvara anului următor, a declarat luni comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, informează Reuters.

"Vom avea o recesiune în această iarnă", le-a spus Gentiloni jurnaliştilor la sosirea la reuniunea Eurogrupului care are loc la Bruxelles.

Europa se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 50 de ani în contextul în care Rusia a redus livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile impuse de Occident Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Explozia inflaţiei a intensificat o criză a costului vieţii, aducând economiile europene în pragul recesiunii.

Conform celor mai recente date publicate luna trecută de Eurostat, economia zonei euro a încetinit semnificativ în trimestrul al treilea, când a înregistrat un avans de doar 0,2% comparativ cu trimestrul precedent, după o creştere de 0,8% în trimestrul al doilea comparativ cu primul trimestru. Analiştii sunt de părere că principalul motiv al încetinirii economiei sunt preţurile mari la energie şi mulţi prognozează că economia zonei euro va intra în recesiune la finalul anului şi în primele luni ale anului următor.

Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de 0,2% în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent, ţările membre cu cel mai puternic avans fiind România şi Cipru, ambele cu o creştere de 1,3%. În ritm anual, Produsul Intern Brut în Uniunea Europeană a crescut cu 2,4%. În acest caz, ţările membre cu cele mai puternice creşteri sunt: Cipru (5,4%), Portugalia (4,9%) şi România (4,7%).

Paolo Gentiloni a mai spus luni că mai sunt necesare câteva luni de discuţii pentru reformarea regulilor bugetare ale UE, în ideea de a da o marjă de manevră mai mare statelor membre în ceea ce priveşte investiţiile.

Modernizarea Patului de stabilitate şi creştere este pe agenda reuniunii miniştrilor de Finanţe din cele 27 de state membre UE, care se desfăşoară luni şi marţi la Bruxelles.

"Vom avea o primă discuţie dar ştim că avem puncte diferite de vedere şi vom avea nevoie de mai multe luni pentru a găsi un consens", a declarat Paolo Gentiloni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel