OIM cere măsuri: 2,4 miliarde de muncitori expuși la căldură excesivă

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Lucrător pe șantier / FOTO: Freepik
Lucrător pe șantier / FOTO: Freepik
Schimbările climatice „creează riscuri grave pentru sănătatea a 70% dintre lucrătorii lumii”, susține Organizația Internațională a Muncii. Anual, sunt raportate aproape 23 de milioane de accidente de muncă provocate de căldura excesivă.

„Un număr uluitor de lucrători sunt deja expuși, la locul lor de muncă, riscurilor legate de schimbările climatice, iar aceste cifre se vor înrăutăți probabil”, avertizează ONU. Într-un raport intitulat „Asigurarea securității și sănătății la locul de muncă într-o perioadă a schimbărilor climatice”, Organizația Internațională a Muncii (ILO) enumeră o serie din aceste pericole.

Creșterea temperaturilor este amenințarea imediat perceptibilă. 70,9% din forța de muncă globală, sau 2,4 miliarde de lucrători (dintr-un total global de 3,4 miliarde), sunt susceptibile de a fi expuși, la un moment dat în activitatea lro, la căldură excesivă, explică organizația, care se bazează pe date de la 2020. Cu douăzeci de ani în urmă, acest procent era de 65,5%.

Cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii...

Pe lângă căldură excesivă, muncitorii agricoli, cei care lucrează la drumuri, în construcții sau alții care efectuează lucrări grele în climă caldă pot fi expuși unui cocktail de pericole, arată raportul: raze UV, poluarea aerului, boli cu transmisie vectorială (malaria sau febra dengue, de exemplu) şi produse agrochimice. Persoanele care lucrează în medii interioare calde sau în spații închise slab ventilate sunt, de asemenea, expuși unui risc semnificativ.

Raportul „notează că numeroase probleme de sănătate în rândul lucrătorilor au fost legate de schimbările climatice, inclusiv cancerul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii, disfuncția rinichilor și probleme de sănătate mintală”.

De exemplu, OIM estimează că 1,6 miliarde de lucrători din întreaga lume sunt expuși anual la razele ultraviolete ale soarelui, cu peste 18.960 de decese cauzate de cancerul de piele non-melanom. În mod similar, aproape 23 de milioane de accidente de muncă atribuite căldurii excesive sunt raportate în fiecare an, costând aproximativ 19.000 de vieți pe an, potrivit OIM.

Adaptați legislația

„Este clar că schimbările climatice creează deja riscuri suplimentare semnificative pentru sănătatea lucrătorilor”, spune Manal Azzi, de la OIM. „Este esențial să luăm în considerare aceste avertismente. Considerațiile privind siguranța și sănătatea în muncă trebuie să fie parte integrantă a răspunsurilor noastre la schimbările climatice, fie în termeni de politici sau acțiuni”, subliniază ea.

„Lucrul într-un mediu sigur și sănătos constituie unul dintre principiile și drepturile fundamentale ale muncii. Sunt norme ce trebuie respectate în contextul schimbărilor climatice, la fel cum sunt respectate toate celelalte aspecte ale muncii”, a insistat Manal Azzi. OIM spune că intensificarea riscurilor ar putea forța țările să reevalueze legislația existentă pentru a se asigura că lucrătorii sunt protejați în mod adecvat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Foto: Freepik.com
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Sac cu bani / FOTO: Freepik

Investitorii stau pe munți de cash și nu știu ce să facă

Mii de miliarde de dolari blocate din cauza războaielor...

Declarația unică - Foto ilustrativ
Londra
Apple

Apple intră în domeniul interfețelor creier-computer

Apple (NASDAQ:AAPL) își face intrarea în domeniul...

Samsung

Samsung pregătește o achiziție importantă în Europa

Este vorba despre preluarea unui specialist în sisteme...

Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom

pixel