Olanda, mesaj de susţinere pentru aderarea României la Schengen. Ministrul Wopke Hoekstra remarcă o "evoluţie remarcabilă" a ţării noastre

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ministrul olandez al Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra, a declarat vineri că ţara sa va susţine România în ceea ce priveşte dosarul Schengen.

El a susţinut o conferinţă de presă comună, la Bucureşti, alături de omologii român, Bogdan Aurescu, respectiv francez, Catherine Colonna.

"Este un subiect pe care eu şi Bogdan l-am discutat de câteva ori în ultimele luni", a spus şeful diplomaţiei olandeze. Wopke Hoekstra a vorbit, în acest sens, de o "evoluţie remarcabilă" a ţării noastre.

"Premierul, Guvernul, Parlamentul nostru şi eu, personal, am spus anterior, vom susţine România. Acesta a fost mesajul din trecut şi rămâne", a punctat Hoekstra. În intervenţia sa, ministrul Bogdan Aurescu a spus că aşteptarea României de aderare la spaţiul european de liberă circulaţie "este legitimă". 

***

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la Sibiu, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Regatul Ţărilor de Jos, Wopke Bastiaan Hoekstra, iar agenda de discuţii a inclus în mod prioritar subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi demersurile în curs pentru avansarea acestui important dosar, informează un comunicat al MAE transmis, vineri, Agerpres.

Potrivit comunicatului, Aurescu a mulţumit omologului olandez pentru poziţia de susţinere a Regatului Ţărilor de Jos în favoarea României şi a reiterat că aderarea ţării noastre "va contribui la consolidarea securităţii întregii UE şi va conferi credibilitate Uniunii". La rândul său, ministrul Hoekstra a reiterat susţinerea activă a Ţărilor de Jos pentru aderarea României, care este pregătită în acest sens.

Ministrul Aurescu a subliniat şi deschiderea României de a lucra împreună cu toţi partenerii europeni pentru a găsi soluţii eficiente la problema migraţiei ilegale, "chiar dacă România nu acceptă conexiuni artificiale dintre acest subiect şi aderarea la spaţiul Schengen". Ministrul olandez de Externe a exprimat apreciere pentru poziţia României şi pentru modul corect în care ţara noastră aplică regulamentul Dublin - temă de interes pentru ţara sa. Cei doi miniştri au convenit să coopereze strâns pe subiectul soluţiilor la nivel european privind gestionarea mai eficientă a problemei migraţiei ilegale, inclusiv din perspectiva dimensiunii externe a acesteia în relaţia cu statele terţe - surse ale migraţiei de acest tip.

Totodată, ministrul Wopke Hoekstra a reconfirmat angajamentul Ţărilor de Jos în consolidarea posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în contextul agresiunii Rusiei în Ucraina, prin participarea cu trupe la Grupul de Luptă NATO din România.

Cei doi miniştri au discutat stadiul şi perspectivele relaţiilor bilaterale româno-olandeze, marcate de un dialog dinamic şi substanţial la nivel politic şi de o solidă componentă economică, Olanda fiind primul investitor străin în România, cu investiţii de aproximativ 9 miliarde euro în economia ţării noastre, menţionează MAE.

Întrevederea a avut loc în contextul vizitei oficialului olandez în România pentru consultări politice în format trilateral România - Olanda - Franţa la Bucureşti, împreună cu ministrul de Externe francez Catherine Colonna, precedate de o vizită comună a celor trei miniştri la trupele franceze şi olandeze staţionate la baza de la Cincu, în cadrul Grupului de luptă NATO din România. 

 

Declaraţie comună România - Franţa - Olanda pe teme de securitate, semnată de miniştrii de Externe ai celor trei ţări

 

O declaraţie comună franco-română-olandeză privind cooperarea în domeniul securităţii a fost semnată, vineri, de miniştrii de Externe ai celor trei ţări, Catherine Colonna, Bogdan Aurescu şi Wopke Hoekstra.

"Ţările noastre se angajează să extindă şi să aprofundeze relaţiile noastre diplomatice şi să consolideze capacităţile de a confrunta ameninţările prezente şi viitoare la securitatea şi valorile pe care le împărtăşim. Această declaraţie de la Bucureşti marchează ambiţia noastră de a avansa în parteneriatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte politica externă, dezvoltarea sustenabilă şi alte teme relevante, de interes comun în contextul UE sau în context multilateral", arată textul.

În acest sens, este reafirmată cooperarea ţărilor în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

"România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung", se precizează în document.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Sebastian Burduja
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Roma / FOTO: Captură ecran
Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Lucrător / FOTO: Freepik

Germania: Locomotiva Europei este în pană (Analiză)

Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...

Căprioare / Foto: Freepik

Statul dă undă verde la împușcat 34.095 de căprioare

Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...

Bună dimineața! Să aveți o zi excelentă / FOTO: Freepik
Mama și copilul / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă

pixel