Olanda urmează exemplul Spaniei și Poloniei și părăsește Tratatul privind Carta Energiei
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Țările de Jos au luat decizia de a părăsi tratatul
Țările de Jos au luat decizia de a părăsi tratatul
Țările de Jos se vor retrage din Tratatul privind Carta Energiei (TCE), care a fost criticat pentru protejarea investițiilor în sectorul petrolului și gazelor, a declarat miercuri Ministerul Energiei din această țară.

În vigoare din 1998, tratatul, care are peste 50 de semnatari, inclusiv Uniunea Europeană, permite investitorilor să dea în judecată guvernele pentru politicile care le pun în pericol investițiile.

Însă, în ultimii ani, acesta a fost folosit de companiile producătoare de combustibili fosili și de energie regenerabilă pentru a da în judecată guvernele pentru modificări de reglementare care amenință randamentul anumitor investiții.

La anunțarea deciziei, ministrul olandez pentru politici climatice și energetice, Rob Jetten, a declarat în fața parlamentului că tratatul nu este în concordanță cu Acordul de la Paris privind clima și că eforturile de renegociere a acestuia nu au avut succes.

"Mandatul Comisiei Europene a fost de a alinia TCE la acordul climatic de la Paris. În ciuda multor modernizări care se află acum în rezultatul negocierilor, nu vedem cum TCE a fost suficient de bine aliniat la Acordul de la Paris", a declarat Jetten marți în Parlamentul olandez.

Ulterior, un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat miercuri mutarea, afirmând că lipsa garanțiilor privind clima în tratatul modernizat a fost principalul motiv al deciziei de a părăsi țara.

"Din acest motiv, Olanda, de preferință împreună cu întreaga UE, va părăsi TCE. Când va pleca oficial Olanda urmează să fie stabilit", a declarat purtătorul de cuvânt.

Decizia Olandei vine după ce în iunie a fost prezentat un acord de modernizare a tratatului de către Comisia Europeană, care a început să negocieze o reformă a TCE în numele celor 27 de state membre ale UE în urmă cu patru ani.

Tratatul a fost conceput după prăbușirea URSS, într-o perioadă în care investitorii erau reticenți în a-și plasa banii în fostul bloc sovietic. Acesta a fost conceput pentru a promova securitatea energetică prin încurajarea piețelor deschise și a investițiilor în noile state independente.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a recunoscut că tratatul esre unul învechi și trebuie înlocuit cu Acordul de la Paris din 2015 pentru limitarea schimbărilor climatice și că trebuie reformat.

În iunie, executivul UE a anunțat un progres în discuțiile privind reforma TCE, care va fi supusă aprobării tuturor semnatarilor în noiembrie. Este nevoie de unanimitate pentru a trece un nou text.

Tratatul reformat include dispoziții care prevăd încetarea protecției juridice pentru noile investiții în combustibili fosili după 15 august 2023. Pentru investițiile fosile existente, protecția juridică va expira "după 10 ani de la intrarea în vigoare a dispozițiilor relevante", se arată în document.

Cu toate acestea, militanții spun că acest lucru este insuficient și că cea mai bună opțiune este ieșirea.

"Reforma este în mod clar insuficientă pentru a face tratatul rezistent la schimbările climatice. Acum depinde de Franța și Germania, care au fost critice în privința TCE, să facă același pas și să facă presiuni pentru o retragere comună a UE", a declarat Paul de Clerck de la Friends of the Earth Europe.

Citește și: Iohannis, despre aderarea la Schengen: Nu doar necesară, ci şi extrem de oportună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel