Oligarhii ruși îi întorc spatele lui Putin. Trei i-au spus definitiv ADIO

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Iuri Milner, unul dintre puținii investitori ruși care s-au impus în domeniul înaltelor tehnologii
Iuri Milner, unul dintre puținii investitori ruși care s-au impus în domeniul înaltelor tehnologii
Poate ar fi fost mai bine să se mobilizeze și, împreună, să facă ceva pentru schimba lucrurile în Rusia. Dar au preferat să se pună la adăpost. Sau, cine știe, poate este doar o mutare pentru a obține mai multă libertate de manevră. Deși este greu de crezut că miliardarii ruși sunt dispuși să-și sacrifice averile, atât cât a mai rămas din ele, pentru a încerca o mică revoluție. 

Omul de afaceri Iuri Milner a renunțat la cetățenia rusă, a anunțat miliardarul rus pe Twitter. Este deja al treilea oligarh rus dintre primii 15 cei mai mari antreprenori ruși care renunță la cetățenia țării lor de origine în ultimele.

"Eu și familia mea am plecat definitiv din Rusia în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Iar în această vară am finalizat oficial procesul de renunțare la cetățenia rusă", a precizat Milner. 

Nu mă mai considerați miliardar rus!

La jumătatea lunii aprilie, Milner a cerut să nu fie numit miliardar rus. Pe site-ul oficial al omului de afaceri se precizează că acesta este un investitor israelian. Milner a primit cetățenia israeliană în 1999 și locuiește în California din 2014. Omul de afaceri a susținut că nu a mai fost în Rusia de opt ani și că nu mai are bunuri rusești.

Averea lui Milner este estimată de revista americană Forbes la 7,3 miliarde de dolari, iar versiunea rusă a publicației la 4,8 miliarde de dolari. Omul de afaceri este "cel mai influent investitor rus în domeniul tehnologiei", a subliniat revista, menționând că a fost unul dintre primii care a investit prin intermediul fondului său de capital de risc DST Global în Twitter și Facebook.

Printre puținii ruși care au păstruns în acest domeniu

Iuri Milner este probabil singurul cetățean rus care se numără printre cei mai cunoscuți investitori din lume în sectorul high-tech. El donează anual 100 de milioane de dolari pentru proiecte științifice, în primul rând în domeniul cercetării spațiale.

”De la mijlocul anilor 1950, mi-am dorit să construiesc o afacere globală. Mail.ru nu era potrivit pentru acest lucru. Este vorba de DST Global, care a devenit o afacere internațională în ultimii 10 ani. În primul rând, pentru că investițiile noastre sunt extrem de diferențiate din punct de vedere geografic: 40% din investiții sunt în America, aproximativ 40% în China, 20% în Europa și India”, declara, în urmă cu mai bine de un an omul de afaceri.

Rusia nu era pregătită pentru asemenea investiții 

De ce nu există astfel de investiții și în Rusia? ”Utilizatorii de internet vorbitori de limbă rusă reprezintă un procent mic din populația mondială, iar mediul tehnologic nu a produs companii globale suficient de mari. DST Global este specializată în investiții în stadii avansate. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, Rusia nu a avut nicio companie mare de internet, cu excepția poate a Yandex sau Mail.ru, dar acestea erau deja publice la acea vreme. Acestea sunt exact motivele de afaceri pentru care nu am văzut nicio oportunitate semnificativă de investiții în Rusia la acel moment”, a explicat Milner.

Merită amintit că, în luna iunie a acestui an, Timur Turlov, fondatorul companiei de investiții Freedom Finance, a anunțat că renunță la cetățenia rusă. De peste un deceniu, el și-a stabilit unul dintre domicilii în Kazahstan, în Rusia venind doar cu treburi la interval de câteva luni. În această vară, Turlov a obținut pașaportul acestei foste republici sovietice. Legea kazahă nu permite o a doua cetățenie, iar antreprenorul a renunțat și la pașaportul său pentru statul caraibian St. Kitts și Nevis. Forbes estimează averea lui Turlov la 2,4 miliarde de dolari.

La începutul lunii septembrie, omul de afaceri Ruben Vardanian a renunțat la cetățenia rusă, averea sa fiind estimată la 1 miliard de dolari. El și-a anunțat intenția de a se muta în Nagornîi Karabah ca cetățean al Armeniei, omul de afaceri a promis că va transfera activele rusești către fundația de familie și parteneri.

Citește și Un oligarh rus promite: Putin va fi înlăturat! ”Oricum, va părăsi spațiul public”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel