Oligarhul Deripaska, avertisment pentru Putin: Vin vremuri pline de capcane și spini

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Deripaska este convins că Rusia se va întoarce la o viață cenușie și hâdă, dacă nu propunerile mediului de afaceri vor fi ignorate în continuare
Deripaska este convins că Rusia se va întoarce la o viață cenușie și hâdă, dacă nu propunerile mediului de afaceri vor fi ignorate în continuare
Economia Rusiei are nevoie de soluții concrete și adecvate situației pe care o traversăm pentru a preveni problemele care vor năvăli asupra noastră anul viitor, inclusiv în privința forței de muncă și veniturilor oamenilor, a avertizat omul de afaceri Oleg Deripaska.

Oricum nu mai avem ce pierde!

După o lungă perioadă de tăcere, oligarhul rus a ieșit din nou la rampă cu o postare pe canalul său de pe rețeaua Telegram. Alegându-și cu grijă vorbele și evitând cu abilitate să pășească pe terenul mlăștinos al politicii ruse, miliardarul rus a atras atenția că ”până când nu vom avea curajul (și, în principiu, nu mai avem nimic de pierdut de mult timp), să reducem rata dobânzii la 5%, să aplicăm un program de relaxare cantitativă pentru a asigura ipoteci și investiții în valoare de 20-25 de trilioane de ruble, nu vom putea vorbi despre o creștere economică". 

Deripaska scrie că întreprinderile și rușii de rând nu vor dori să contracteze împrumuturi "opresiv de scumpe". În opinia omului de afaceri, cursul de schimb al rublei "prohibitiv de ridicat" face ca orice producție, inclusiv produsele agricole, să fie necompetitivă, ceea ce reduce interesul investitorilor străini "chiar și din cele mai prietenoase țări" care ar putea exista pe Pământ.

Nu va exista nici o creștere economică

Dacă nu se va face nimic pe plan economic, ideile și propunerile venite din partea mediului de afaceri privind investițiile în substituirea importurilor, privind crearea unor canale alternative de export și import, dezvoltarea logisticii și a industriei de prelucrare, nu vor putea fi implementate, spune omul de afaceri.

"Nu va exista nicio creștere economică într-o țară cu un cost al datoriei atât de ridicat (să nu uităm de povara uriașă care apasă afacerile și economia sub forma unor sisteme judiciare și legislații învechite). Ne vom târâ oarecum, dar anul viitor peste noi se vor prăvăli alte probleme, economice și sociale, cu efecte imprevizibile. Va fi un an pavat cu capcane și un covor de spini”, a prezis oligarhul. 

Potrivit lui Deripaska, situația economică se va înrăutăți din cauza ruperii nejustificate din punct de vedere economic a legăturilor dintre țările eurasiatice, din cauza încercărilor de a schimba regimul în Rusia, totul combinat cu încetinirea ritmului de creștere economică a Chinei, precum și a "transformării sistemului financiar în dolari într-o armă mortală prin sancțiuni sofisticate".

Nu vom avea altă alegere 

Ca indicator al situației dezastruoase, omul de afaceri a citat prețul "deja ieșit din comun" al titlurilor de creanțe americane și a avertizat că în viitorul apropiat "îl vom vedea la peste 5-8% pentru diferite scadențe". "Iar acest lucru va fi un semnal clar că vechiul sistem economic nu mai există. Și nu avem de ales decât să ne întoarcem la principiile economice pe baza cărora Rusia s-a dezvoltat cel mai rapid în istoria sa modernă, în perioada 2002-2007", a scris Deripaska.

În altă ordine de idei, Deripaska a calificat ceea ce se întâmplă acum în lume drept "o nebunie cu un nivel extrem de ridicat de minciuni și provocări" și a prezis că totul se va termina în 2,5-3 ani. După aceea, crede miliardarul rus, va avea lor o revizuire a dreptului internațional, care să fie respectat de toate țările fără excepție.

Minciuni și provocări

"Din toate părțile suntem asaltați de minciuni și provocări, care au depășit orice limite, s-a ajuns într-un punct în care încrederea a ajuns de doi bani. Cazurile penale sunt fabricate, iar organele de aplicare a legii și cele judiciare din întreaga lume au devenit instrumente obediente în mâinile unor politicieni care par să nu țină cont de lege și de o justiție corectă", a scris Deripaska. El spune că, după ce nebunia actuală va trece, trebuie operată o depolitizare completă a sistemului ONU și a instituțiilor judiciare internaționale. 

Ucraina a impus sancțiuni împotriva lui Deripaska la mijlocul lunii octombrie. El a intrat sub incidența sancțiunilor americane în 2018, în timpul președinției lui Donald Trump. Omul de afaceri a încercat să conteste restricțiile impuse în 2019, dar o instanță a refuzat să le ridice vara trecută, iar apelul miliardarului a fost respins în primăvara anului trecut.

La sfârșitul lunii septembrie, biroul procurorului american l-a acuzat pe Deripaska de eludarea sancțiunilor. În special, a fost vorba de încheierea unui acord de vânzare a unui studio de muzică din California. Curtea Supremă a Statelor Unite a respins apoi apelul omului de afaceri rus.

Citește și Rușii au dat năvală în farmacii: Consumul acestor medicamente a crescut cu 70%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un bărbat își alimentează mașina la o benzinărie / Foto: Unsplash

Cât costă benzina și motorina la început de săptămână

Evoluția pieței carburanților este, oarecum,...

Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Este nevoie de redresare
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com

pixel