OMC, aruncată în necunoscut, după dramaticul eșec al negocierilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Negocieri complicate / FOTO: Freepik
Negocieri complicate / FOTO: Freepik
Reuniunea ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului s-a încheiat cu eșec. 

Un eșec și un salt în necunoscut. Reuniunea ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului s-a încheiat vineri cu nimic în chestiuni importante precum pescuitul și agricultura. 

„În pofida tuturor eforturilor noastre, nu am reușit să cădem de acord asupra anumitor texte care sunt de mare valoare pentru mulți dintre membrii organizației”, a recunoscut ministrul de stat emirat pentru comerțul exterior, Thani al-Zeyoudi, care a prezidat a 13-a Conferință ministerială a OMC, desfășurată în Abu Dhabi.

„Voi încheia cu un citat din Winston Churchill, care a spus, și citez, ”succesul nu este ceva definitiv. Un eșec nu este ceva fatal. Contează curajul de a merge mai departe”, a subliniat, la rândul său, directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Paharul este pe jumătate plin

Pentru ea, „paharul este pe jumătate plin”. Ca puncte pozitive, Ngozi Okonjo-Iweala a invocat în special aderarea la OMC a Insulelor Comore și a Timorului de Est sau finalizarea unui acord privind serviciile.

Rezultatele reuniunii ministeriale au evidențiat diviziunile profunde dintre cei 164 de membri ai OMC, „într-un context internațional marcat de o incertitudine mai mare ca niciodată”, a menționat ea, subliniind tensiunile geopolitice, preocupările economice și alegerile din multe țări.

Nici acordurile nu sunt ușor de atins, deoarece deciziile sunt luate prin consens. „Frumusețea OMC este că fiecare membru are o voce egală, dar acest lucru are și un cost”, a spus doamna Okonjo-Iweala.

OMC a fost deja destabilizată de la sfârșitul lui 2019 de paralizarea mecanismului care permite soluționarea disputelor dintre membrii săi, blocat de Statele Unite. Țările și-au reafirmat la Abu Dhabi obiectivul de a readuce lucrurile la normalitate din acest punct de vedere. 

„Poate că OMC avea nevoie de o criză bună și poate că aceasta ne va face să realizăm că nu putem continua așa”, a spus un înalt oficial european, care se teme că relațiile comerciale vor fi „tot mai marcate de puterea politică”. ”Se poate vorbi despre o criză a OMC, deși comerțul electronic este salvat”, a adăugat o sursă apropiată discuțiilor.

Agricultura și pescuitul

După cinci zile de discuții, negocierile privind agricultură și subvențiile pentru pescuit care favorizează pescuitul excesiv și supracapacitatea au rămas în aer. „Agricultura este din nou subiectul care face sau întrerupe o conferință ministerială”, a avertizat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pe rețeaua X.

Negocierile agricole s-au confruntat cu cerințele agricole ale Indiei, un jucător cheie în negocierile de la fiecare reuniune ministerială. În ceea ce privește pescuitul, era de așteptat un acord, dar țările nu au putut să se înțeleagă în privința  perioadei de tranziție acordată țărilor în curs de dezvoltare, țările considerând că India cere prea mulți ani.

„Mai multe state și-au exprimat poziții radicale numai în favoarea intereselor lor și nu au făcut posibilă trecerea către un compromis satisfăcător”, a reacționat ministrul francez al tranziției ecologice, Christophe Béchupour, într-un comunicat de presă.

India, în schimb, a fost de acord în ultimul moment să nu se opună prelungirii moratoriului vamal asupra transmisiilor electronice, ci pentru maximum doi ani. 

„Dacă vorbi de criză, este deoarece consensul, care a fost temelia acestei organizații, a devenit noroiul în care s-a blocat”, a reacționat Richard Ouellet, de la Universitatea Laval din Canada, prezent la Abu Dhabi.

Pentru John Denton, secretarul general al Camerei Internaționale de Comerț, „slăbiciunea neașteptată a pachetului general de rezultate ar trebui, totuși, să servească drept semnal de avertizare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Certificat de înregistrare fiscală
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Locuri de muncă
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik

pixel