OMC, aruncată în necunoscut, după dramaticul eșec al negocierilor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Negocieri complicate / FOTO: Freepik
Negocieri complicate / FOTO: Freepik
Reuniunea ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului s-a încheiat cu eșec. 

Un eșec și un salt în necunoscut. Reuniunea ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului s-a încheiat vineri cu nimic în chestiuni importante precum pescuitul și agricultura. 

„În pofida tuturor eforturilor noastre, nu am reușit să cădem de acord asupra anumitor texte care sunt de mare valoare pentru mulți dintre membrii organizației”, a recunoscut ministrul de stat emirat pentru comerțul exterior, Thani al-Zeyoudi, care a prezidat a 13-a Conferință ministerială a OMC, desfășurată în Abu Dhabi.

„Voi încheia cu un citat din Winston Churchill, care a spus, și citez, ”succesul nu este ceva definitiv. Un eșec nu este ceva fatal. Contează curajul de a merge mai departe”, a subliniat, la rândul său, directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

Paharul este pe jumătate plin

Pentru ea, „paharul este pe jumătate plin”. Ca puncte pozitive, Ngozi Okonjo-Iweala a invocat în special aderarea la OMC a Insulelor Comore și a Timorului de Est sau finalizarea unui acord privind serviciile.

Rezultatele reuniunii ministeriale au evidențiat diviziunile profunde dintre cei 164 de membri ai OMC, „într-un context internațional marcat de o incertitudine mai mare ca niciodată”, a menționat ea, subliniind tensiunile geopolitice, preocupările economice și alegerile din multe țări.

Nici acordurile nu sunt ușor de atins, deoarece deciziile sunt luate prin consens. „Frumusețea OMC este că fiecare membru are o voce egală, dar acest lucru are și un cost”, a spus doamna Okonjo-Iweala.

OMC a fost deja destabilizată de la sfârșitul lui 2019 de paralizarea mecanismului care permite soluționarea disputelor dintre membrii săi, blocat de Statele Unite. Țările și-au reafirmat la Abu Dhabi obiectivul de a readuce lucrurile la normalitate din acest punct de vedere. 

„Poate că OMC avea nevoie de o criză bună și poate că aceasta ne va face să realizăm că nu putem continua așa”, a spus un înalt oficial european, care se teme că relațiile comerciale vor fi „tot mai marcate de puterea politică”. ”Se poate vorbi despre o criză a OMC, deși comerțul electronic este salvat”, a adăugat o sursă apropiată discuțiilor.

Agricultura și pescuitul

După cinci zile de discuții, negocierile privind agricultură și subvențiile pentru pescuit care favorizează pescuitul excesiv și supracapacitatea au rămas în aer. „Agricultura este din nou subiectul care face sau întrerupe o conferință ministerială”, a avertizat comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, pe rețeaua X.

Negocierile agricole s-au confruntat cu cerințele agricole ale Indiei, un jucător cheie în negocierile de la fiecare reuniune ministerială. În ceea ce privește pescuitul, era de așteptat un acord, dar țările nu au putut să se înțeleagă în privința  perioadei de tranziție acordată țărilor în curs de dezvoltare, țările considerând că India cere prea mulți ani.

„Mai multe state și-au exprimat poziții radicale numai în favoarea intereselor lor și nu au făcut posibilă trecerea către un compromis satisfăcător”, a reacționat ministrul francez al tranziției ecologice, Christophe Béchupour, într-un comunicat de presă.

India, în schimb, a fost de acord în ultimul moment să nu se opună prelungirii moratoriului vamal asupra transmisiilor electronice, ci pentru maximum doi ani. 

„Dacă vorbi de criză, este deoarece consensul, care a fost temelia acestei organizații, a devenit noroiul în care s-a blocat”, a reacționat Richard Ouellet, de la Universitatea Laval din Canada, prezent la Abu Dhabi.

Pentru John Denton, secretarul general al Camerei Internaționale de Comerț, „slăbiciunea neașteptată a pachetului general de rezultate ar trebui, totuși, să servească drept semnal de avertizare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

Carne / FOTO: Freepik
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik

pixel