OMICRON devine dominant dar DELTA continuă să toace Europa

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Europenii se iau la trântă cu două tulpini
Europenii se iau la trântă cu două tulpini
Viteza amețitoare cu care varianta OMICRON se răspândește sperie oficialii Uniunii Europene care vor să pregătească națiunile pentru ce e mai rău.

Omicron este de așteptat să fie varianta dominantă de coronavirus în cele 27 de națiuni ale Uniunii Europene până la jumătatea lunii ianuarie, a declarat miercuri cel mai înalt oficial al blocului, pe fondul îngrijorărilor că o creștere dramatică a numărului de infecții va lăsa Europa în întuneric în timpul sărbătorilor.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE este bine pregătită să lupte împotriva omicron, 66,6% din populația sa fiind complet vaccinată. Ea și-a exprimat dezamăgirea că pandemia va perturba din nou sărbătorile de sfârșit de an, dar s-a declarat încrezătoare că UE are "forța" și "mijloacele" necesare pentru a depăși COVID-19.

"La fel ca mulți dintre voi, sunt tristă că, încă o dată, acest Crăciun va fi umbrit de pandemie", a spus ea.

Rata de vaccinare în UE nu este chiar acolo unde ar trebui să fie

Rata de vaccinare la nivelul UE ascunde faptul că unele națiuni din UE, precum Portugalia și Spania, au imunizat marea majoritate a populației, în timp ce alte țări sunt mult în urmă. Bulgaria, de exemplu, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, doar 26,6% din populație este complet vaccinată în timp ce în România vaccinare este de numai 44,5%.

Europa continentală se poate uita la Marea Britanie pentru a avea o idee despre ce ne așteaptă pe măsură ce omicron se răspândește; oficialii britanici spun că va fi varianta dominantă a țării în câteva zile. Șefa Agenției de Securitate Sanitară din Marea Britanie, Dr. Jenny Harries, a declarat că omicron afișează o rată de creștere uluitoare în comparație cu variantele anterioare.

Harries a spus că varianta reprezintă "probabil cea mai semnificativă amenințare pe care am avut-o de la începutul pandemiei".

Marea Britanie a înregistrat miercuri 78.610 noi infecții, cel mai mare total zilnic confirmat din timpul pandemiei. Dar decesele au rămas mult mai mici decât în timpul vârfurilor anterioare ale țării, înainte ca vaccinurile împotriva coronavirusului să fie răspândite pe scară largă. Oamenii de știință au declarat că nu știu încă dacă omicron este la fel de letal ca alte variante de virus.

Creșterile alarmante ale infecțiilor, pe măsură ce se apropia iarna și varianta delta rămânea în libertate, au determinat multe guverne europene să pună în aplicare măsuri de sănătate publică, deoarece mortalitatea excesivă a crescut în timpul toamnei.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății spune că 77 de țări au raportat cazuri de omicron, dar varianta se află probabil deja în majoritatea țărilor, doar că nu a fost încă detectată. OMS spune că datele continuă să sosească și că rămân multe necunoscute despre noua variantă.

Pfizer, la un pas de a scoate pastila antivirala COVID-19

Omicron a aruncat în aer previziunile OMS. Viitorul pare incert

În 48 de ore, Omicron devine varianta dominantă în UK

Potrivit unei analize de marți a datelor din Africa de Sud, unde omicron determină o creștere bruscă a infecțiilor, varianta pare să se răspândească mai ușor de la o persoană la alta și să se sustragă mai bine vaccinurilor, dar provocând în același timp boli mai puțin grave.

OMS, îngrijorată de rata îmbolnăvirilor

"Omicron se răspândește cu o rată pe care nu am văzut-o la nicio variantă anterioară. Suntem îngrijorați de faptul că oamenii abordează omicronul ca pe o boală ușoară", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Cu siguranță am învățat până acum că subestimând acest virus este un mare risc".

Tedros a subliniat că vaccinurile sunt doar un instrument - chiar dacă unul important - de combatere a pandemiei, alături de măsuri precum purtarea de măști, o mai bună ventilație interioară, distanțarea socială și spălarea mâinilor.

Cu omicron acum în scenă, tot mai multe țări adoptă restricții. Săptămâna aceasta, Italia a solicitat teste negative pentru vizitatorii vaccinați, ceea ce a stârnit îngrijorarea că măsuri similare în alte părți vor limita capacitatea cetățenilor UE de a călători pentru a-și vedea prietenii și rudele în perioada sărbătorilor.

Portugalia a adoptat o măsură similară la 1 decembrie, solicitând un test negativ obligatoriu pentru toți pasagerii de pe zborurile care sosesc, indiferent de statutul de vaccinare, punctul de origine sau naționalitatea acestora.

Grecia a anunțat miercuri că, începând de duminică, toți călătorii care sosesc trebuie să prezinte un test negativ, cu excepția cazului în care au petrecut mai puțin de 48 de ore în străinătate.

UE se bate cu două tulpini

Von der Leyen a declarat că UE se confruntă cu o dublă provocare, cu o creștere masivă a numărului de cazuri în ultimele săptămâni din cauza variantei delta combinată cu creșterea variantei omicron.

"Asistăm la o creștere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc, la o povară mai mare asupra spitalelor și, din păcate, la o creștere a numărului de decese", a declarat ea în fața deputaților din Parlamentul European.

Von der Leyen a insistat asupra faptului că creșterea numărului de infecții în Europa în acest moment rămâne din cauza "aproape exclusiv" variantei delta. Ea a spus că lupta împotriva scepticismului față de vaccinuri este esențială, în special în națiunile UE cu rate de vaccinare mai scăzute.

"Pentru că prețul pe care îl vom plăti dacă oamenii nu sunt vaccinați continuă să crească", a spus ea. "Este, de asemenea, o problemă pentru cetățenii noștri în vârstă, care încă o dată de Crăciun nu își pot vedea nepoții. Și este, de asemenea, o problemă pentru acei copii care încă o dată nu pot merge la școală. Ce fel de viață este asta?".

Germania continuă direcția dată de Merkel

Făcându-se ecoul comentariilor lui von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz a promis miercuri că noul său guvern va face totul pentru ca Germania să depășească pandemia de coronavirus și să permită oamenilor să revină la o viață normală.

"Nu avem timp de pierdut", a declarat Scholz, care a preluat mandatul în timp ce Germania se confruntă cu cel mai mare val de infecții din timpul pandemiei de până acum.

Scholz a mai spus că guvernul său nu va tolera o "minoritate minusculă" de extremiști care încearcă să își impună voința împotriva politicilor privind coronavirusul.

În timp ce guvernele se pregăteau pentru sezonul sărbătorilor, Grecia, Italia, Spania și Ungaria au început să vaccineze copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani împotriva COVID-19.

Liderii UE au un summit programat pentru joi la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel