Omicron. Experții NU ȘTIU să răspundă la întrebări ESENȚIALE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Iar timpul presează
Iar timpul presează
Noua variantă Omicron a fost definitivă de OMS drept "îngrijorătoare", în parte pentru că datele preliminare sugerează că ar putea crește riscul de reinfectare cu Covid-19. Deocamdată însă este cam tot ce știu experții. "Va fi nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca oamenii de știință să afle mai multe”, spunea, recent, renumitul Anthony Fauci. Care sunt marile întrebări legate de Omicron.

Este mai contagios decât Delta?

Omicron are mai mult de 30 de mutații la nivelul proteinei spike, situată pe învelișul virusului și pe care sistemul nostru imunitar este învățat să o detecteze prin vaccinuri. În comparație, Delta, varianta cea mai răspândită a SARS-CoV-2 la nivel mondial, are între 11 și 15 mutații la nivelul proteinei sale spike, potrivit CDC.

Constelația de mutații ale Omicron, împreună cu răspândirea rapidă a acestuia în Africa de Sud, l-au determinat pe Nevan Krogan, biolog la Universitatea California din San Francisco, să creadă că Omicron se răspândește la fel de ușor ca Delta.

"Sunt șanse mari să fie mai transmisibilă", a declarat Krogan pentru Insider. Sharon Peacock, care a condus secvențierea genetică a noului coronavirus la Universitatea Cambridge, pare să fie de acord. Până în prezent, datele sugerează că noua variantă are mutații "în concordanță cu o transmisibilitate crescută", a declarat ea pentru Associated Press, deși "semnificația multor mutații nu este încă cunoscută".

Este mai letal decât variantele anterioare? 

Este prea devreme pentru un răspuns concludent. Din ceea ce au constatat, până acum, specialiștii din Africa de Sud, boala provocată de Omicron pare mai degrabă ușoară, fără implicații severe. Dar nu este nimic sigur, având în vedere că, în Africa de Sud noua variantă a fost detectată în principal la tineri, care sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta o formă severă a bolii generată de virus, spune Nevan Krogan.

Citește și Omicron. Veste EXTRAORDINARĂ de la Oxford despre vaccinuri

Aceste infecții sunt consecință a ratele scăzute de vaccinare la nivelul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, dintre care doar un sfert au primit unul dintre securi, potrivit Dr. Joe Phaahla, ministrul sud-african al sănătății. "Juriul nu a tranșat încă această problemă", a subliniat Krogan.

Poate scăpa de vaccinuri?

Pe lângă mutațiile din proteina spike, Omicron are și alte mutații, lucru pe care Nevan Krogan și echipa sa îl studiază de luni de zile. "Dacă am putea desena pe o tablă cele mai grave mutații pe care le știm, am obține scenariul perfect" pentru a dezvolta vaccinul perfect, a spus el.

Oricum, se lucrează. În Marea Britanie, Franța, Statele Unite, în multe alte țări care își permit să desfășoare astfel de cercetări sunt anticipate și studiate diferite combinații de mutații ce pot apărea pe și în afara proteinei spike. 

Deocamdată, un lucru este cert: indiferent de cât de gravă ar fi varianta Omicron, vaccinurile deja administrate în doză completă oferă un oarecare grad de protecție, nivel care crește odată cu revaccinare. "Astfel, se obține un vârf mare de anticorpi care țintesc proteinele spike. Este posibil ca acești anticorpi să nu se potrivească perfect cu numeroasele mutații Omicron. Dar cantitatea este adesea mai importantă decât specificitatea", a concluzionat Krogan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel