Omicron, încoronat REGELE mutațiilor. Concluziile primului studiu
Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Omicron își dezvăluie ușor toate secretele
Omicron își dezvăluie ușor toate secretele
Varianta Omicron cristalizează neliniștile unei epidemii fără sfârșit, mereu reînviată de apariția unui nou candidat la tronul variantei majoritare.

De la clasificarea sa ca variantă îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la 26 noiembrie 2021, aproximativ o sută de secvențe genetice ale variantei Omicron au fost împărtășite de comunitatea științifică. Aceste secvențe sunt disecate în toate direcțiile pentru a încerca să anticipăm comportamentul, contagiozitatea și gravitatea Omicron.

Primele lucrări științifice rezultate din această activitate încep să apară. Echipa de experți în domeniile agenților patogeni și biosecurității de la Institutul de Microbiologie și Epidemiologie din Beijing a publicat un raport detaliat privind mutațiile variantei Omicron și câteva indicii privind relația sa cu alte variante.

Omicron, încoronat regele mutațiilor

Comparativ cu secvența de referință SARS-CoV-2, varianta Omicron are 44 de substituții de aminoacizi, 6 deleții și o inserție. Proteina S are 29 de astfel de substituții, 3 deleții și o inserție. Jumătate dintre aceste mutații se referă la domeniul de legare a receptorului (RBD) care interacționează cu receptorul ACE2. Analiza variantelor anterioare sugerează că mutațiile RBD modifică semnificativ comportamentul coronavirusului.

Mai exact, nouă aminoacizi par să mărească legăturile dintre proteina S și receptorul ACE2 și, prin urmare, capacitatea acesteia de a infecta celulele. Una dintre mutații (N501Y), observată în alte variante, crește afinitatea proteinei S pentru ACE2 de nouă ori. Împreună, aceste mutații sugerează că varianta Omicron este deosebit de transmisibilă.

Bill Gates, anunţul aşteptat de toată lumea: Se va încheia

Lovitură pentru Pfizer! Anunț pentru cei care au făcut două doze

OMS a decis: Când trebuie să devină vaccinarea obligatorie

Alte mutații ar putea contribui, de asemenea, la succesul epidemiologic al variantei Omicron. Modificările din apropierea locului de clivaj al celor două subunități ale proteinei S ar putea spori rezistența acesteia la anticorpii neutralizanți. O anumită substituție,, una dintre cele trei identificate, nu a fost niciodată observată în altă parte. În afară de proteina S, sunt prezente și două mutații în nucleocaspidă, învelișul protector al genomului virusului. Se știe că acestea amplifică replicarea ARN-ului viral și, în cele din urmă, încărcătura virală. "Prin urmare, varianta Omicron are potențialul de a declanșa un nou vârf epidemic global", scriu cercetătorii de la Institutul de Microbiologie și Epidemiologie din Beijing. 

Viitorul este încă incert

Cercetătorii sugerează că varianta Omicron este concepută mai degrabă pentru a se răspândi rapid decât pentru a provoca simptome severe. Acest lucru rămâne să fie confirmat.

Până acum, persoanele infectate cu Omicron au dezvoltat forme ușoare de Covid-19, dar sunt în mare parte tineri și sănătoși. Originile variantei Omicron rămân neclare, iar analizele filogenetice inițiale par să o lege mai degrabă de varianta Alpha decât de varianta Delta, care era majoritară în momentul apariției sale.

Pe hârtie, varianta Omicron are toate atuurile pentru a deveni o variantă dominantă. Capacitatea vaccinurilor de a încetini răspândirea bolii rămâne de stabilit, dar măsurile de protecție de bază, cum ar fi purtarea unei măști, ventilarea spațiilor închise și spălarea mâinilor, sunt încă relevante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNS reclamă inechitățile din sistemul fiscal

Blocul Naţional Sindical aduce în atenţia publicului...

Serviciile Starlink, afectate de furtuna solară

Starlink, divizia de sateliți a companiei SpaceX a lui...

Activiștii de mediu au atacat fabrica Tesla de lângă Berlin

Activiștii germani de mediu au declanșat un protest care...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Informațiii despre depozitele bancare, pensiile...

Economia Chinei dă semne de redresare. Analiștii, precauți

Exporturile și importurile Chinei au înregistrat o...

Românii pot cumpăra din nou titluri Tezaur

Românii pot investi, începând de luni, 13 mai, în...

Companiile europene se îndepărtează de China. Analiză

Este o realitate constatată de Camera de Comerț a UE în...

Atac la Google: OpenAI va dezvălui un motor de căutare

Evenimentul a fost programat pentru începuul săptămânii...

Apple, nevoită să își ceară scuze pentru o reclamă șocantă

Gigantul de tehnologie a fost acuzat de insensibilitate...

Nestlé: Investiție în ”economia albastră”

Compania a explicat despre ce este vorba.

Riscurile ”mascate” de pe piața mondială a zahărului

Despre piața zahărului se poate spune că este...

Disney și Warner își unesc forțele împotriva Netflix

Disney și Warner Bros. Discovery intenționează să ofere...


pixel