OMS AVERTIZEAZĂ: Este la fel de PERICULOASĂ ca pandemia
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
OMS recomandă două noi tratamente
OMS recomandă două noi tratamente
Rezistenţa antimicrobiană observată la nivel mondial, la fel de periculoasă ca o pandemie, ameninţă să reducă la neant un secol de progrese ale medicinei, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

Această rezistenţă survine atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile şi paraziţii rezistă sub efectul medicamentelor, inclusiv sub cel al antibioticelor, ceea ce face ca infecţiile să fie mai dificil de tratat şi creşte riscul răspândirii bolilor, al formelor grave de infecţie şi deceselor.

Cu ocazia Săptămânii mondiale pentru buna folosire a tratamentelor antimicrobiene (de pe 18 până pe 24 noiembrie), Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) şi Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE), a lansat vineri un grup la nivel înalt ''însărcinat cu combaterea crizei rezistenţei la medicamente care se accentuează''. Condus de premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, şi de omoloaga ei din Barbados, Mia Mottley, acest grup va fi format din şefi de stat, miniştrii, şefi de companii şi organizaţii ale societăţii civile.

Ultima PROFEȚIE! Ce se va întâmpla cu OMENIREA până în anul 3010

''Rezistenţa la (tratamente) antimicrobiene probabil că nu pare la fel de urgentă ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasă'', a declarat la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Este ''una dintre cele mai mari ameninţări sanitare ale vremurilor noastre'' care ''ameninţă să reducă la neant un secol de progrese medicale şi să ne lase fără apărare în faţa infecţiilor care, astăzi, pot fi tratate uşor'', a subliniat el.

Medicamentele antimicrobiene sunt arme esenţiale împotriva bolilor omului, animalelor şi plantelor. Ele cuprind antibioticele, antiviralele, antifungicele şi antiparazitarele.

Însă o multitudine de factori - printre care se numără folosirea excesivă a medicamentelor de către oameni, precum şi pentru animale şi agricultură, la care se adaugă accesul necorespunzător la apă potabilă, salubritatea şi igiena - au amplificat ameninţarea rezistenţei antimicrobiene în lumea întreagă, notează OMS.

''Deşi antibioticele sunt un element cheie, rezistenţa la antimicrobiene cuprinde de asemenea rezistenţa la medicamente împotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate şi a altora'', a mai spus Tedros. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel