OMV, anunţ despre investiţiile în producţia de petrol şi gaze

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
OMV
OMV
Grupul energetic austriac OMV nu se va retrage din producţia de petrol şi gaze pe termen scurt, în contextul posibilului embargo vizând petrolul şi gazele naturale ruseşti impus de UE, a declarat directorul general de la OMV, Alfred Stern într-un interviu acordat joi cotidianului "Kurier".

"Vom continua să investim masiv în petrol şi gaze până în 2030 şi dezvoltăm cinci noi facilităţi de producţie de gaze, de exemplu în Norvegia şi în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern. "Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare şi producţie", a adăugat Stern.

Potrivit directorului OMV, gazele naturale sunt o tehnologie necesară pentru tranziţia energetică. Alfred Stern a spus că în prezent OMV nu este pregătit pentru un embargo împotriva gazelor ruseşti şi de acea lucrează la o modalitate de plată cu Gazprom care să respecte sancţiunile, iar de pe de altă parte lucrează la umplerea depozitelor de gaze.

În urmă cu o săptămână, acelaşi Alfred Stern spunea că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră joacă un rol central în strategia grupului austriac OMV, dar a avertizat că producţia de gaze în Marea Neagră va începe cel mai devreme peste cinci ani. "Principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic", a spus Alfred Stern, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: OMV, tranzacţia anului în Germania. 285 de benzinării, vândute pentru 485 de milioane de euro

În prezent, actul normativ privind amendarea Legii offshore a fost trimis spre analiză Parlamentului. După ce legea va intra în vigoare, va dura între 9 şi 12 luni pentru luarea unei decizii finale de investiţii. Şeful OMV estimează că va fi nevoie de un volum de investiţii de "mai puţin de două miliarde de euro". Abia patru ani mai târziu va putea demara producţia de gaze în Marea Neagră. Alfred Stern a explicat că în viitor Austria nu va putea să înlocuiască gazele ruseşti cu viitoarea producţie din Marea Neagră, pentru că acest gaze vor fi necesare în primul rând în România şi Europa de Sud-Est.

Zilele trecute, SNGN Romgaz S.A., cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Preţul de achiziţie achitat de către Romgaz va fi de 1,06 miliarde de dolari, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acţiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Factură energie electrică
Protest al angajaților MIPE
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă

pixel