În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Proiectul este susținut de guvernele de la Berlin și Paris, dar a provocat iritare la Washington care a amenințat în scris că va impune sancțiuni companiilor implicate.
”Scrisoarea le aminteşte tuturor întreprinderilor implicate în sectorul de gazoducte pentru exportarea de energie din Rusia că ele se expun sancţiunilor americane”, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la Berlin.
Rainer Seele, germanul care conduce OMV din 2015, a reacționat dur într-o declarație pentru publicaţia germană Handelsblatt. ”Scrisoarea reprezintă o ameninţare total inacceptabilă la adresa companiilor germane. Acum Europa nu-şi poate permite să fie patronată de SUA în probleme de politică energetică”, a declarat şeful OMV.
Citește și:
Oettinger: Gazoductul Nord Stream 2, greu de oprit
Oponenţii proiectului Nord Stream 2, printre care se numără SUA şi mai multe ţări din estul Europei, susţin că acest gazoduct va creşte dependenţa energetică a Europei faţă de Rusia şi, după incidentul din strâmtoarea Kerci, şi-au intensificat solicitările pentru oprirea proiectului.
”Nu investim în dependenţa de Rusia ci în diversificarea rutelor de transport ale gazelor naturale către Europa”, a motivat Seele, adăugând că Europa a subestimat cât de rapid va scădea producţia în Marea Britanie şi Olanda, ceea ce sporeşte necesităţile de import ale regiunii.
OMV a investit deja 531 milioane de euro în proiectul gazoductului Nord Stream 2 şi va continua să finanţeze acest proiect şi în 2019. Potrivit directorului general de la OMV, în 2019, volumul finanţării va depinde de progresele realizate în implementarea proiectului.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Decizia adoptată în ședința de...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...