OMV Petrom, creşte uriaşă a profitului în primul semestru al acestui an

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

Valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.

Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 55% din totalul vânzărilor consolidate, iar cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 44%. Vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21.

Vânzările Downstream Oil au reprezentat 77% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 21%, iar cele din Upstream 1% (vânzarile din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu catre terţi).

"Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în sumă de 5.901 milioane lei, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 1.504 milioane lei din 1-6/21 datorită contribuţiei mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creşterii preţurilor din segmentul Explorare şi Producţie, a marjelor de rafinare semnificativ mai mari din segmentul Rafinare şi Marketing, precum şi a marjelor solide la gazele naturale din înmagazinare şi din tranzacţiile cu terţii în segmentul Gaze şi Energie. Rezultatul reflectă, de asemenea, achiziţii în creştere atât în ceea ce priveşte volumele, cât şi preţurile pentru toate produsele, şi o impozitare mai mare în Explorare şi Producţie", se precizează în documentul citat.

Capitalurile proprii au crescut la 36,908 miliarde lei la 30 iunie 2022, comparativ cu 34,214 miliarde lei la 31 decembrie 2021, în principal
ca urmare a profitului net generat care a fost parţial contrabalansat de dividendele distribuite pentru anul financiar 2021. Indicatorul total capitaluri proprii la total active al Grupului a fost de 67% la 30 iunie 2022, uşor mai mic faţă de 68% la 31 decembrie 2021.

Datoriile totale la 30 iunie 2022 au crescut cu 2,585 miliarde lei comparativ cu 31 decembrie 2021.

Potrivit companiei, creşterea datoriilor pe termen scurt a fost generată în mare parte de datorii financiare mai mari în legătură cu instrumentele derivate, de datorii comerciale mai ridicate determinate de achiziţii mai mari, de provizioane mai ridicate şi de datorii mai mari cu impozitul pe profit. Această creştere a fost parţial compensată de scăderea datoriilor pe termen lung în principal ca urmare a revizuirii provizioanelor
privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea în mare parte ca o consecinţă a creşterii ratei nete de actualizare.

În primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a realizat investiţii de 1,389 miliarde lei, cu 15% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în principal direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producâie în valoare de 1,022 miliarde lei. Investiţiile din Rafinare şi Marketing au fost în valoare de 261 milioane lei, în timp ce investiţiile din Gaze şi Energie au fost de 92 milioane lei.

Grupul OMV Petrom avea 7.839 angajaţi la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 10% faţă de iunie 2021, transmite Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik

pixel