OMV Petrom intră pe piaţa comercializării de gaze naturale lichefiate

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Compania spune că este o evoluție firească
Compania spune că este o evoluție firească
OMV Petrom a obţinut licenţa pentru comercializarea de gaze naturale lichefiate, diversificându-şi astfel activităţile pe piaţa de comercializare a gazelor şi a produselor conexe, potrivit unui comunicat al companiei, remis AGERPRES.

GNL (gazul natural lichefiat) oferă o alternativă de mobilitate mai curată, cu până la 15% emisii de CO2 mai scăzute, 50% mai puţine emisii de oxid de azot şi 50% reducere a zgomotului în comparaţie cu camioanele diesel.

"Intrarea OMV Petrom pe această piaţă este o evoluţie firească. Credem că gazele naturale au un rol esenţial în tranziţia energetică a României, mai ales în condiţiile în care putem accesa aceste resurse. Gazele naturale au multiple aplicaţii în producţia de electricitate, în transport şi în industrie, putând contribui, în acelaşi timp, atât la reducerea emisiilor, cât şi la consolidarea securităţii energetice. Iar gazele naturale lichefiate reprezintă o soluţie mai curată pentru mobilitate", a declarat Franck Neel, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Gas.

Gazele naturale, prin lichefiere, pot fi stocate şi transportate în siguranţă pe distanţe foarte lungi, cu un grad crescut de eficienţă economică şi energetică. Gazele naturale lichefiate pot fi folosite în sectorul mobilităţii, oferind o alternativă la combustibilii convenţionali, cu până la 15% emisii de CO2 mai scăzute, 50% mai puţine emisii de oxid de azot şi 50% reducere a zgomotului în comparaţie cu camioanele diesel.

De asemenea, gazele naturale lichefiate sunt o soluţie pentru alimentarea zonelor care nu sunt conectate la reţelele de gaze naturale. În ceea ce priveşte aplicaţiile industriale, gazele naturale lichefiate pot fi utilizate ca sursă energetică, oferind un plus de eficienţă şi operabilitate.

Citește și Când ajunge România exportator net de GAZE

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 53 milioane bep în 2020. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW.

Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârşitul lui martie 2021, sub două branduri, OMV şi Petrom. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom.

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 7%, iar 21,4% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel