OMV Petrom investește 750 de mil. € la Petrobrazi pentru producerea de combustibili sustenabili
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Petrobrazi / Foto: OMV Petrom
Petrobrazi / Foto: OMV Petrom
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va investi aproximativ 750 de milioane de euro pentru transformarea rafinăriei Petrobrazi în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune.

Compania va construi o instalație pentru producția de combustibili sustenabili pentru aviație (SAF) și motorină din surse regenerabile (HVO), precum și două instalații pentru producția de hidrogen verde. Aceste proiecte vor permite OMV Petrom să furnizeze circa 250 kt/an de combustibili sustenabili începând cu anul 2028.

Christina Verchere, CEO OMV Petrom, a declarat: ”Facem un pas decisiv în decarbonarea transportului din România. Până în 2030, ne-am angajat să alocăm 11 miliarde de euro pentru a transforma compania într-un lider al energiei cu emisii reduse de carbon.”

Detaliile investiției

Instalația de producție SAF/HVO, valoarea investiției fiind de 560 de milioane de euro. Instalația va avea o capacitate de producție de 250 kt/an și va produce, pe lângă SAF și HVO, bio-nafta și bio-GPL. Aceasta va utiliza aproximativ 11 kt de hidrogen anual, asigurat în mare parte de cele două noi unități de producție de hidrogen verde.

Pentru producția de hidrogen verde investițiile sunt estimate la 190 de milioane de euro, dintre care până la 50 de milioane vor proveni din fonduri europene prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR). Cele două instalații vor avea o capacitate totală de 55 MW, producând aproximativ 8 kt de hidrogen verde anual. Integrarea acestuia în producția de biocombustibili va reduce emisiile de CO2 cu cel puțin 70% comparativ cu combustibilii convenționali.

Achiziții și colaborări

Pentru a asigura sursa de materii prime necesare, OMV Petrom a achiziționat 50% din compania ”Respiră Verde”, lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România, care colectează anual până la 10 kt de ulei de la agenți economici din industria ospitalității și retail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel