OMV spune că va plăti petrolul în euro. Ce prevăd sancțiunile UE

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprombank
Gazprombank
OMV se alătură altor companii europene care fac plăţi în euro la Gazprombank pentru gazul rusesc, a anunţat, vineri, grupul energetic austriac, adăugând că nu se aşteaptă la probleme în urma conversiei în ruble, transmite Reuters.

”Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro", a declarat un purtător de cuvânt al OMV, pentru Reuters.

După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.

Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.

Citește și: Finlandezii au rămas fără gazul rușilor

Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Finlandei, în contextul în care relațiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat din cauza deciziei națiunii scandinave de a adera la NATO.

Finlanda este a treia țară europeană care pierde gazele din Rusia după ce a refuzat să plătească combustibilul în ruble. Fluxurile pe o conductă principală de la principalul furnizor din regiune vor fi oprite în primele ore ale zilei de sâmbătă, potrivit unui document depus de importatorul finlandez Gasum Oy. Luna trecută, Polonia și Bulgaria au rămas și acestea fără gazele rușilor.

Cei mai mulți de pe piață se așteaptă ca Finlanda să fie singurul cumpărător căruia i se vor întrerupe livrările în acest moment, dar rămâne riscul ca și cumpărătorii din alte părți să aibă aceeași soartă spun experți citați de Bioomberg.

Pierderea livrărilor va avea probabil un impact limitat asupra economiei finlandeze, combustibilul reprezentând aproximativ doar 5% din mixul energetic. Acesta este folosit în principal de fabrici și nu pentru încălzire, ca în multe alte națiuni europene. Guvernul a făcut presiuni pentru o renunțare rapidă la combustibilii fosili ruși. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel