Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
”Am implementat acum un proces de plată care să respecte sancţiunile, acesta va asigura plata livrărilor de gaze în timp util. Considerăm îndeplinite obligaţiile noastre de plată cu transferul sumei în euro", a declarat un purtător de cuvânt al OMV, pentru Reuters.
După ce Rusia a cerut cumpărătorilor străini să plătească în ruble pentru gazele livrate, în caz contrar riscând să le fie întreruptă aprovizionarea, unele guverne şi firme din UE au cerut instrucţiuni detaliate de la CE privind posibilele soluţii de plată pentru gazele naturale, un combustibil utilizat la încălzirea locuinţelor, producţia de electricitate şi funcţionarea uzinelor din Europa.
Potrivit Comisiei Europene, sancţiunile UE nu împiedică firmele să-şi deschidă conturi la o bancă desemnată şi firmele pot plăti pentru gazele ruseşti, atât timp cât o fac în moneda convenită în actualele lor contracte şi declară tranzacţia finalizată când este achitată în acea monedă.
Citește și: Finlandezii au rămas fără gazul rușilor
Rusia întrerupe aprovizionarea cu gaze naturale a Finlandei, în contextul în care relațiile dintre cei doi vecini s-au deteriorat din cauza deciziei națiunii scandinave de a adera la NATO.
Finlanda este a treia țară europeană care pierde gazele din Rusia după ce a refuzat să plătească combustibilul în ruble. Fluxurile pe o conductă principală de la principalul furnizor din regiune vor fi oprite în primele ore ale zilei de sâmbătă, potrivit unui document depus de importatorul finlandez Gasum Oy. Luna trecută, Polonia și Bulgaria au rămas și acestea fără gazele rușilor.
Cei mai mulți de pe piață se așteaptă ca Finlanda să fie singurul cumpărător căruia i se vor întrerupe livrările în acest moment, dar rămâne riscul ca și cumpărătorii din alte părți să aibă aceeași soartă spun experți citați de Bioomberg.
Pierderea livrărilor va avea probabil un impact limitat asupra economiei finlandeze, combustibilul reprezentând aproximativ doar 5% din mixul energetic. Acesta este folosit în principal de fabrici și nu pentru încălzire, ca în multe alte națiuni europene. Guvernul a făcut presiuni pentru o renunțare rapidă la combustibilii fosili ruși. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...