OPEC+, în fața unei noi provocări: Poate fi menținut prețul petrolului peste 75 de dolari?

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Conflictul din OPEC+ se adâncește
Conflictul din OPEC+ se adâncește
După ce a renunțat în iunie la menținerea unui baril de petrol la 100 de dolari, OPEC+ se confruntă acum cu o nouă provocare: protejarea unui nivel minim în jurul valorii de 75 de dolari pe baril.

În timp ce Arabia Saudită, Rusia și ceilalți din cartelul petrolier încearcă să stabilizeze prețurile, piața își testează toleranța la scădere. Această provocare ar putea fi gestionabilă pentru câteva săptămâni sau luni, dar menținerea prețului peste acest prag până la sfârșitul anului 2024 și în 2025 se anunță din ce în ce mai dificilă.

Un nou nivel minim al prețului petrolului

Țițeiul Brent se apropie de nivelul de 75 de dolari pe baril, în timp ce piața petrolului testează rezistența OPEC+ la scădere. La jumătatea anului, membrii OPEC+ au convenit asupra unui acord care ar introduce mai mult petrol pe piață în fiecare lună începând din octombrie. Deși acordul conținea o clauză de retragere în funcție de condițiile pieței, comercianții au înțeles mesajul: mai mult petrol înseamnă prețuri mai mici, iar costul unui baril a scăzut imediat.

Pe baza traiectoriei publicate de bloc, producția OPEC+ va fi cu peste 500.000 de barili pe zi mai mare până în decembrie și cu aproximativ 1,8 milioane de barili mai mare până la mijlocul anului 2025. Aceasta înseamnă mult petrol suplimentar pe piață.

Reacțiile oficialilor OPEC+

Oficialii OPEC+ au rămas imperturbabili în fața reacției pieței, dând vina pe toată lumea în afară de ei pentru scăderea prețurilor. Ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat reporterilor la câteva zile după anunțarea acordului că totul este sub control. "Oamenii mă întreabă la telefon: 'Sunteți relaxat?'. Eu spun: 'De ce nu?' Știu că am făcut cea mai bună treabă", a spus el. "Dați-i o zi sau două, realitatea va cădea".

Cu toate acestea, la mai bine de 60 de zile de la anunțarea acordului, realitatea s-a conturat diferit față de așteptările ministrului. Luni, în urma unei prăbușiri a piețelor globale și a vânzării masive de instrumente financiare derivate legate de petrol, motorină și benzină, țițeiul Brent a scăzut la 75,05 dolari pe baril, cel mai scăzut nivel din ianuarie și cu 10% sub prețul prevalent de dinaintea reuniunii OPEC+.

Cererea globală de petrol și echilibrul pieței

Cererea globală de petrol continuă să crească într-un ritm sănătos, în ciuda consumului slab din China. Problemele economice din China sunt contrabalansate de cererea robustă din America. Consumul total de petrol din SUA a crescut la 20,8 milioane de barili pe zi în luna mai, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată pentru luna respectivă. În Europa, cererea de petrol se menține destul de bine, iar India înregistrează un consum robust, ajutând la compensarea slăbiciunii din China.

În total, în acest an, lumea va consuma cu cel puțin un milion de barili pe zi mai mult decât în 2023. În ciuda avertismentelor detractorilor, cererea globală de petrol nu se prăbușește, doar creșterea s-a temperat.

Problemele OPEC+ cu oferta de petrol

Oferta de petrol este o problemă majoră pentru OPEC+. Producția din afara OPEC crește rapid, condusă de America. Producția suplimentară din SUA, Canada, Brazilia și Guyana este suficientă pentru a acoperi creșterea consumului mondial de petrol. În plus, producția din cadrul OPEC+ este mai mare decât ar trebui să fie. Trișorii permanenți ai OPEC+, precum Rusia, Irak și Kazahstan, pompează mai mult decât le permit limitele autoimpuse, iar petrolul suplimentar din Emiratele Arabe Unite, Iran și Venezuela adaugă presiune suplimentară asupra pieței.

Perspectivele pentru viitor

Piața fizică a petrolului nu va rămâne sănătoasă pentru mult timp. La sfârșitul verii în emisfera nordică, cererea de petrol va suferi o scădere sezonieră. Aproape în același timp, OPEC+ intenționează să adauge mai mulți barili pe piață începând cu luna octombrie, ceea ce va duce piața fizică la supraofertă, punând în pericol nivelul de 75 de dolari pe baril. OPEC+ ar putea să se apere prin amânarea creșterii producției, dar acest lucru ar echivala cu o recunoaștere a înfrângerii.

Pe termen lung, OPEC+ va avea dificultăți în menținerea prețurilor petrolului peste 75 de dolari. Prima jumătate a anului 2025 se anunță dificilă pentru OPEC+, chiar dacă cererea de petrol rămâne sănătoasă. Dacă cartelul nu acceptă prețuri mai mici, nu va putea crește producția și ar putea fi nevoit să o reducă și mai mult, ceea ce ar fi o măsură dificilă de implementat.

Așadar, am putea spune că OPEC+ este victima propriului succes, menținând prețurile petrolului prea ridicate pentru prea mult timp, împiedicând încetinirea inflației globale și scăderea ratelor dobânzilor. Ținta de 100 de dolari pe baril este acum o amintire îndepărtată. Rămâne de văzut cât de jos poate coborî prețul petrolului și cât de mult timp va putea OPEC+ să mențină nivelul de 75 de dolari pe baril.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel