OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată: ar trebui să înceapă să relaxeze plafonul de producție de petrol, chiar dacă situația ofertei și cererii nu se va îmbunătăți semnificativ în viitorul apropiat? Disigur, țările membre pot alege o nouă amânare a momentului crucial pentru a menține prețurile stabile, dar riscă tot mai mult să piardă controlul pieței, scrie Reuters.

Organizația țărilor exportatoare de petrol (OPEP) și alți mari producători, inclusiv Rusia, care formează alianța OPEP+, ar putea începe să relaxeze treptat restricțiile de producție de petrol începând din aprilie, după ani de zile de reduceri semnificative.

Grupul reține un total de 5,85 milioane de barili pe zi din producție, ceea ce reprezintă aproximativ 5,7% din cererea mondială, ca urmare a seriei de reduceri realizate din 2022 pentru a susține piața.

Amânarea reducerilor de producție

Anunțată în noiembrie 2023 pentru primul trimestru din 2024, decizia de a crește producția cu 2,2 milioane barili pe zi a fost amânată de cinci ori din cauza cererii slabe de petrol și a creșterii continue a producției mondiale de țiței.

Din păcate însă pentru OPEP, este puțin probabil ca situația pieței să se îmbunătățească semnificativ până în aprilie. Dimpotrivă, sunt șansa ca lucrurile să se înrăutățească, deoarece relațiile comerciale tot mai tensionate dintre Statele Unite și alte mari economii afectează creșterea cererii de petrol.

Presiuni asupra prețului petrolului

Președintele american Donald Trump a îndemnat Arabia Saudită, liderul de facto al OPEP, să reducă prețul petrolului. Discuțiile dintre Trump și omologul său rus Vladimir Putin, precum și discuțiile bilaterale americano-ruse care au avut loc în Arabia Saudită, au generat speculații cu privire la posibilitatea unui armistițiu în Ucraina și a unui relaxare a sancțiunilor americane asupra producției de petrol vastă a Moscovei.

OPEP+ a reușit să mențină o stabilitate relativă pe piețele petroliere în ultimii ani, în mare parte datorită disciplinei membrilor săi. Prețurile de referință ale țițeiului Brent s-au menținut într-un interval de 70-100 dolari pe baril din 2021, cu excepția câtorva luni de volatilitate care au urmat invaziei Ucrainei de către Moscova.

Totuși, prin reținerea unor capacități de producție semnificative, cota de piață a OPEP și, prin extensie, capacitatea sa de a controla piața a continuat să scadă pe măsură ce producătorii non-membri își creșteau producția. Printre aceștia se numără și forajele din zăcămintele de șist Permian din Texas și New Mexico, ale căror producții au crescut vertiginos în ultimii ani, transformând Statele Unite în cel mai mare producător mondial de petrol.

Administrația americană pentru informații energetice (EIA) a revizuit ușor în sus prognozele pentru producția de petrol a SUA, care ar urma să atingă un nou record de 13,6 milioane de barili pe zi în 2025. Deși ritmul de creștere a încetinit, producția ar trebui să rămână stabilă pe o perioadă de ani.

EIA prognozează că producția mondială de petrol va crește cu 1,6 milioane de barili pe zi în 2025, sub impulsul țărilor care nu fac parte din grupul OPEP+, cum ar fi Statele Unite, Canada, Brazilia și Guyana.

Provocările și conflictele interne ale OPEP+

O expansiune de 48 de miliarde de dolari a câmpului gigant Tengiz din Kazahstan, exploatat de Chevron, ar urma să atingă o producție de 260.000 de barili pe zi până la sfârșitul lunii februarie, cu patru luni mai devreme decât era prevăzut, ceea ce va duce producția totală la 1 milion de barili pe zi. Pentru ca statul din Asia Centrală să își mențină obiectivele de producție, ar trebui să reducă semnificativ producția, ceea ce i-ar aduce pierderi de venituri necesare.

Nigeria a crescut producția în ultimele luni, în timp ce exporturile de petrol din regiunea semi-autonomă a Kurdistanului irakian, de aproximativ 300.000 de barili pe zi, ar putea relua în curând după un conflict de doi ani.

Emiratele Arabe Unite, aliate apropiate ale Arabiei Saudite, își măresc și ele capacitatea de producție după ani de investiții semnificative. Statul din Golf a ajuns deja la o capacitate de aproape 5 milioane de barili pe zi, în timp ce nivelul actual al producției oficiale este de 3,2 milioane de barili pe zi. Cota de producție ar urma să crească cu 300.000 de barili pe zi în acest an.

Alegeri dificile

Conform Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), creșterea ofertei în 2025 ar trebui să depășească cererea mondială de petrol, care va crește cu 1,1 milioane de barili pe zi, după ce a crescut cu 870.000 de barili pe zi anul precedent.

Evoluția stocurilor mondiale de petrol este mai favorabilă pentru OPEP, dar doar ușor. Stocurile ar trebui să înceapă să crească anul acesta dacă producția depășește efectiv cererea, iar creșterea ofertei OPEP+ nu va face decât să accelereze această acumulare.

OPEP+ se confruntă, așadar, cu o alegere dificilă. Noi întârzieri în implementarea reducerilor vor avea doar un efect pozitiv limitat, având în vedere că capacitățile semnificative de producție neutilizate contribuie deja la menținerea stabilității prețurilor, oferind o tamponare pentru piață. Pentru producătorii care își măresc capacitatea în cadrul grupului, reținerea producției crește presiunile economice.

O nouă amânare l-ar putea irita pe Donald Trump.

Dar, pe de altă parte, creșterea producției într-o piață bine aprovizionată ar putea duce la o scădere a prețurilor petrolului.

Astfel, OPEP+ ar putea decide un nou amânare, dar această alegere nu este lipsită de consecințe, deoarece grupul de producători ar putea vedea cum îi scade credibilitatea și cota de piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Euro și lei / Foto: Oana Pavelescu
Militar ucrainean / Foto: Serhii Nuzhnenko / Radio Europa Liberă
Portul Constanța
Familie plateste cumparaturile la casă

România nu mai este pe primul loc la inflație

România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...

Reguli noi pentru transportatori
Petrol / sursa: Freepik.com
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by

Warren Buffett, Oracolul din Omaha, dezvăluie unde a greșit

Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...

Janusz Bugajski, Senior Fellow la Jamestown Foundation din Washington DC
Știri false / Foto: Freepik
Tractorist / Foto: Freepik
Lucrător
Spațiu / FOTO: Wikipedia

Spațiul devine din ce în ce mai aglomerat pentru Elon Musk

Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik

OPEC+ riscă să piardă controlul asupra pieței petrolului

OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...

Amgen / FOTO: Site-ul oficial al companiei

Amgen investește 200 milioane $ în India, ”farmacia lumii”

Producătorul american de medicamente deschide un centru...

Starlink / Foto: Starlink / Flickr

Kievul spune că lucrează la o ”alternativă” la Starlink

Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...

Euro / sursa foto: Freepik.com
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Alibaba
Bună dimineața!

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre examenul scris pe care ar urma să-l susțină...

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta

pixel