Eugen Rădulescu (BNR): Deficitul României, ca cel al unei țări aflate în război
Deficitul bugetar al României...
Opt din 10 britanici dezaprobă acum guvernul, arată un sondaj YouGov realizat marţi, în timp ce ţara se confruntă cu o criză economică inflamată de încercările abandonate ale noului premier, Liz Truss, de a face reforme radicale de reducere a taxelor. Sondajul relevă că 77% dintre britanici dezaprobă guvernul condus de conservatori, fiind cel mai mare procent din ultimii 11 ani de monitorizare YouGov, a precizat compania.
YouGov a mai spus că nouă din zece britanici, adică 87% dintre cei chestionaţi, spun că guvernul gestionează prost economia, ceea ce reprezintă o lovitură pentru partidul care, în mod istoric, şi-a lăudat recordul de disciplină fiscală. Alte sondaje de opinie au arătat o scădere a sprijinului pentru Partidul Conservator în ultimele săptămâni, după ce un plan de reduceri de taxe nefinanţate a şocat investitorii, declanşând turbulenţe pe piaţa obligaţiunilor atât de puternice încât Banca Angliei a trebuit să intervină. YouGov a intervievat 1.772 de persoane, iar rezultatele sondajului au fost publicate marţi, transmite Rador.
Un înalt diplomat chinez a fost convocat marţi la Londra pentru a da explicaţii după atacul violent împotriva unui manifestant pentru democraţie în Hong Kong, la consulatul Chinei din Manchester, transmite AFP.
În faţa consulatului a avut loc duminică o manifestaţie autorizată, chiar în ziua în care la Beijing începeau lucrările Partidului Comunist Chinez. Demonstranţii au protestat împotriva retrocedării către China a fostei posesiuni britanice Hong Kong, care a beneficiat multă vreme de libertăţi neobişnuite pe teritoriul continental chinez.
În înregistrări video distribuite viral pe internet, se poate vedea cum mai multe persoane ies din consulat pentru a distruge bannerele manifestanţilor. Urmează altercaţii violente, iar un manifestant căzut la sol în incinta diplomatică este lovit.
Regatul Unit a reacţionat vehement; în parlamentul britanic a fost formulată marţi o interpelare urgentă privind incidentul. Secretarul de stat Jesse Norman din Foreign Office (ministerul de externe) a arătat în faţa Camerei Comunelor că a fost convocat însărcinatul cu afaceri chinez la Londra, căruia i s-a transmis "profunda îngrijorare" a guvernului Majestăţii Sale şi i s-au cerut explicaţii privind acţiunile personalului consulatului.
Preşedinta comisiei parlamentare pentru afaceri externe, Alicia Kearns, a întrebat dacă vor fi urmăriţi penal sau expluzaţi oficiali chinezi eventual implicaţi.
Secretarul de stat a răspuns că, tocmai din cauza încrederii parlamentului în statul de drept, "poliţia noastră independentă" şi procurorii trebuie mai întâi să stabilească faptele, abia apoi urmând, dacă este cazul, acuzaţiile penale.
Un purtător de cuvânt al premierului Liz Truss a insistat că decizia de a convoca reprezentanţi diplomatici străini nu se ia cu uşurinţă, iar "în timp ce investigaţiile continuă, vom fi foarte clari cu autorităţile chineze asupra faptului că dreptul de a manifesta paşnic în Regatul Unit trebuie respectat".
Însărcinatul cu afaceri este al doilea în ierarhia diplomatică a ambasadei chineze la Londra, după ambasador, care nu se află în prezent în Regatul Unit.
China a prezentat marţi versiunea sa asupra incidentului de la Manchester: "provocatori de tulburări" au intrat ilegal în consulatul chinez şi au periclitat securitatea incintei diplomatice", a declarat presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing. El a insistat că Regatul Unit trebuie să ia mai multe "măsuri eficiente" pentru protecţia consulatului şi a personalului acestei instituţii diplomatice chineze.
Manifestantul bătut duminică, în vârstă de circa 30 de ani, a relatat pentru BBC că în timp ce protestatarii încercau să îi împiedice pe bărbaţii ieşiţi din consulat să le distrugă bannerele a fost tras în interiorul incintei diplomatice, unde a fost lovit.
AFP reaminteşte că majoritatea reprezentanţilor proeminenţi ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong sunt în prezent închişi sau nu se mai implică în politică. Unii dintre ei au fugit în străinătate după ce China a impus în 2020 o lege dură privind securitatea naţională, la un an după manifestaţii de mare amploare în fostul teritoriu britanic.
Duminică, în discursul de deschidere a congresului de la Beijing al Partidului Comunist, preşedintele chinez Xi Jinping a salutat tranziţia Hong Kongului "de la haos la guvernare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.