Orașe fantomă, după 10 ani de la criză. Unde se află
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Scheletele clădirilor abandonate
Scheletele clădirilor abandonate
  • Scheletele clădirilor abandonate
În pofida relansării economice, mii de imobile construite înainte de criza din 2008 rămân abandonate. Se întâmplă în Spania. După 10 ani, unii primari încearcă să atragă locuitori, dezvoltând servicii.

O vegetație sălbatic a invadat sutele de schelete ale clădirilor neterminate. Tăcute și respingătoare, fără ferestre și uși, ele distorsionează cu peisajul pașnic și aerul vesel al micii localități Buniel, situată la 250 kilometri nord de Madrid.

Bine ați venit în cartierul ”Ciudat Jardin Soto Real”, conceput să devină o zonă rezidențială cochetă pentru mii de familii. Dar dezvoltatorul proiectului a intrat în insolvență în timpul crizei din 2008, lasând baltă toate lucrările. A fost unul dintre numeroșii constructori care au împărtăși aceeași soartă.

Factori distructivi

Înaintea crizei, ”s-a construit în neștire, sute de imobile și ansambluri rezidențiale. A fost perioada când tot mai mulți spanioli investeau în acest domeniu și când creditele ipotecare se obțineau ușor”, a explicat analistul Jose Ruiz Bartolome. Fenomen susținut și de corupție, aleșii locali autorizând deschiderea de șantiere acolo unde, până atunci, era interzis.

Citește și Localităţile fantomă ale României. Sunt peste 100

Numai în 2006 au fost deschise 900.000 de noi șantiere. În 2017 au fost de 10 ori mai puține. ”Trebuie să ne împăcăm cu ideea orașelor fantomă în Spania, pentru că s-a construit în zone unde nimeni nu vrea să trăiească”, a estimat, la rândul lui, Fermando Encinar, expert la firma imobiliară Idealista.

Se poate. Dar e greu

E adevărat, unele cartiere ar putea fi aduse la viață, precum Valdeluz, apărut în 2005 la Yebes, nu departe de Guadalajara, la 60 de kilometri nord-est de Madrid și gândit, la acea dată, ca un oraș rezidențial de 30.000 de locuitori. Almudena Castillo trăiește aici de 11 ani într-o reședință securizată care numără câteva vile cu piscină. La început, a avut opt vecini. ”Număram persoanele pe care le întâlneam, dar erau zile când nu vedeam pe nimeni”,își amintește ea. Acum, Valdeluz numără 4000 de locuitori. O trezire progresivă posibilă grație vânzării la prețuri mici a apartamentelor răscumpărate de bănci de la constructorii în faliment.

Citește și Luxoasele vile pustii de pe malul Bosforului. Cine le cumpără

Pentru Jose Cocera, primarul de la Yebes-Valdeluz, soluție există: investiții în servicii pentru a atrage locuitori. A fost construit un complex sportiv, au fost organizate reuniuni, conferițe și alte activități științifice, dar și din domeniul gastronomic. Școala generală, închisă în 2013, a fost redeschisă în 2017. S-au înscris 300 de copii. Au venit cadre didactice. S-a deschis un bar, a fost amenajată o pistă pentru biciclete.

Dar pentru a anima orașul, ”este nevoie de mari întreprinderi”, spune primarul care vrea să dezvolte în 2019 o zonă industrială specializată în tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel