Orange dă startul scumpirilor la abonamente. Majorarea este una semnificativă

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Orange / Foto: Oana Pavelescu
Orange / Foto: Oana Pavelescu
Orange a început să își notifice clienții că scumpește serviciile pe care le oferă clienților.

Orange a început să își anunțe clienții că modifică unilateral contractele care au ca obiect serviciile de furnizare.

Compania justifică majorarea tarifelor spunând că acest lucru este necesar ”pentru a asigura o calitate ridicată a serviciilor” pe care le oferă ”în contextul creșterii constante a costurilor de furnizare a serviciilor mobile și fixe”.

Orange mai spune că majorarea tarifelor va începe cu data de 1 decembrie 2022 și că fiecare serviciu oferit se va scumpi cu 1 euro. Mai mult, în cazul în care un client va dori să primească facutura în format fizic pe hârtie, acest lucru va costa suplimentar 1 euro.

Orange, de acum, va percepe și o taxă de reconectare în cazul întreruperii serviciilor pentru neplată care se ridică la suma de 2,98 euro cu TVA inclus.

Valul scumpirilor așadar a ajuns și la serviciile telecom, buzunarele românilor ajungând din ce în ce mai goale.

Companiile anunțau deja de mai bine de o lună că scumpirile din domeniul energiei le afectează activitatea.

Asociația Operatorilor Mobili din Romania (AOMR) a remis presei spre publicare un comunicat de presă referitor la Ordonanța pe energie. 

”Modificările din domeniul Energiei aduse de Guvern prin Ordonanță de Urgență nr. 119/2022 produc un efect major destabilizator asupra serviciilor de telecomunicații și afectează grav planurile investiționale în domeniu”, se arată în comunicatul AOMR. 

Potrivit textului, ”prin OUG menționată, promovată de Guvern în ședința din 1 septembrie 2022, fără consultare publică, fără respectarea vreunui instrument de transparență decizională, Executivul înlătura de la o zi la altă, cu șapte luni mai devreme, pragurile de plafonare a prețului energiei electrice pe baza cărora furnizorii de comunicații electronice și-au construit planurile de afaceri pentru anii 2022 – 2023.

Prin această OUG Executivul anulează estimările de dezvoltare, de investiții și de cost realizate de operatorii de comunicații electronice pentru infrastructură specifică. Operarea rețelelor, considerate că având importantă strategică, în mod deosebit în contextul geo-politic actual, presupune un consum permanent și semnificativ de electricitate”, se arată în respectivul comunicat. 

”Având în vedere și contextul anuntatei licitații de spectru 5G, care implică investiții substanțiale din partea operatorilor telecom precum și faptul că serviciile de telefonie și internet sunt esențiale și se regăsesc în toate aspectele activităților economice, sociale și educaționale din România, adoptarea acestei Ordonanțe de urgență creează riscul unei perturbări majore, cu efect negativ asupra întregii economii și asupra societății în ansamblul sau și pune în pericol eforturile de digitalizare ale României.

Menționăm că România beneficiază de cele mai mici prețuri la telefonie și internet din Europa, venitul mediu per utilizator fiind de 6,3 Euro comparativ cu, spre exemplu, 11,38 Euro în Ungaria, 14,92 Euro în Spania, 20,17 Euro în Franța, în vreme ce calitatea serviciilor din România este superioară calității serviciilor din celelalte țări europene. Notăm că în prezent România este pe ultimul loc în indexul Economiei și Societății Digitale (DEȘI), publicat de Comisia Europeană în 2022 (la fel că și în 2021), iar măsurile adoptate fac și mai dificilă recuperarea decalajului digital existent față de celelalte state europene”, scrie AOMR în comunicatul său. 

În același timp, se subliniază în document, ”solicităm autorităților competențe să analizeze conformitatea și efectele prevederilor acestei OUG cu normele de concurență și ajutor de stat în condițiile în care sectorul de telecomunicații, sector de importantă strategică al României, susține spectrul complet al activităților economico-sociale ale României. 

Dat fiind faptul că efectele prevederilor OUG pe termen scurt, mediu și lung sunt majore, considerăm că în vederea evitării acestora, este necesară includerea de urgență a sectorului telecom în sfera de aplicare a prevederilor referitoare la plafonarea tarifelor la energie electrică”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel