Donald Trump promite o nouă eră de prosperitate pentru Statele Unite
Donald Trump a declarat...
"Cred că putem profita de o conjunctură economică internaţională în care România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie, care vor fi relocate din anumite ţări şi noi suntem pregătiţi pentru a oferi condiţii cât se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor să se relocheze. Deja avem semnale favorabile în acest sens şi cred că poate fi un motor important de creştere. Pregătim, de asemenea, câteva măsuri. După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii, şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Este foarte important acest instrument, avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care, chiar dacă şi-au suspendat pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, cum e cazul Ford, cum e cazul multor alte companii, Pirelli, care îşi reiau activitatea, după o perioadă scurtă de întrerupere", a declarat Ludovic Orban într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Premierul a anunţat, în context, că va deveni curând operaţională o schemă de ajutor de stat pentru care Guvernul a primit susţinerea Comisiei Europene, "în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea, practic, a preţului la energie electrică, prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO=C2=B2 cu până la 20%".
"Ne gândim şi la o altă măsură, de reducere a taxei de cogenerare, astfel încât să generăm condiţii de furnizare a energiei. (...) La ora actuală, companiile româneşti cumpără la preţuri mai mari decât preţurile tarifelor la care se cumpără gazul natural şi energia electrică în multe ţări europene. Mai ales în companiile care au în structura costurilor un cost important cu energia electrică sau cu gazul natural şi avem foarte multe companii în economia românească ce consumă energie electrică şi gaz şi au o structură mare a costurilor, a redus competitivitatea acestor companii pe piaţa internaţională. Or, aici va trebui să gândim mecanisme prin care să permitem companiilor să acceseze, măcar la preţul mediu european, gazul natural şi energia electrică", a completat el.
Teodorovici despre economie: Mă tem că o va "îngheța" “MANDOLINA” finanțelor românești
Orban a precizat că un alt instrument pe care Guvernul îl va folosi tot pentru susţinerea investiţiilor îl reprezintă "pârghia ajutorului de stat pentru investiţii 'greenfield', care fie sunt realizate de companii noi pe piaţa românească, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacităţi industriale noi ale unor companii care sunt active pe piaţa românească".
El a adăugat că Executivul lucrează şi la o schemă de ajutor de stat "de garantare şi de implicare în asigurarea creditului comercial", mecanism care deja funcţionează în Germania, Italia, iar în Polonia este în curs de implementare.
"În România, avem o problemă mare în ceea ce priveşte creditul, pentru că, neavând o Bursă de Valori foarte dezvoltată, puţine companii pot să-şi obţină creditele, finanţările pentru proiecte de pe Bursa de Valori", a spus Orban.
Premierul a adăugat că Guvernul încearcă, totodată, să mobilizeze din fonduri europene o sumă cât mai mare pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii, mai ales în proiecte de investiţii.
"Avem astfel de instrumente în cadrul Programului Operaţional Regional, pe măsura 2.1 şi 2.2, în care sunt credite între 200.000 şi 1 milion - un program - şi între 2 milioane - 6 milioane - un alt program, credite, repet, pentru investiţii în dezvoltarea companiilor. Beneficiind astăzi de decizia Comisiei Europene de flexibilizare a fondurilor, încercăm să relocăm din zone de unde nu putem cheltui bani sumele necesare pentru a susţine masiv aceste programe de investiţii pentru întreprinderi. O să vă spun la ora actuală că (...) am crescut de la 800 de milioane la un miliard de euro, care vor putea fi disponibilizaţi pentru acest program", a afirmat Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...