Ordinea mondială: la München, Occidentul speră să facă minuni
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Trebuie convinsă aproape jumătate din populația lumii
Trebuie convinsă aproape jumătate din populația lumii
Cea de-a 59-a ediție a Conferinței de Securitate de la München se deschide vineri în capitala bavareză, la aproape un an de când a început războiul din Ucraina. În centrul atenției se va afla viitorul ordinii mondiale.

"Pace prin dialog". Rareori motto-ul Conferinței de Securitate de la München a fost pus la un test atât de sever și crâncen. La aproape un an de când Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina, circa 150 de șefi de stat și de guvern se întâlnesc vineri în capitala Bavariei pentru trei zile de discuții. Scopul este de a convinge țările emergente să aleagă între regimurile autoritare de la Moscova și Beijing și ordinea mondială liberală.

Vor fi prezenți președintele Emmanuel Macron, cancelarul Olaf Scholz, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Se dorește, în egală măsură, pariticiparea unui "număr record" de reprezentanți din America Latină, inclusiv ministrul brazilian de externe, potrivit lui Christoph Heusgen, președintele Conferinței de Securitate de la München.

Faptul că Moscova a fost scoasă din joc, nici un responsabil rus nefiind invitat, putea da acestor țări nealiniate impresia că dialogul este părtinitor. Christoph Heusgen se apără, subliniind că printre oaspeți se va afla șeful diplomației de la Beijing în fruntea unei numeroase delegații. 

Trebuie convinsă jumătate din populația lumii

"Suntem în favoarea principiilor dreptului internațional și a Cartei Națiunilor Unite sau acceptăm că acestea să fie călcate în picioare? Nu putem rămâne neutri, este un comportament de domeniul trecutului", a adăugat Heusgen vorbind în fața Asociației presei străine de la Berlin. O exprimare prea puțin diplomatică, având în vedere că cele 35 de țări care, în octombrie anul trecut, s-au abținut sau au refuzat să condamne Moscova la ONU reprezintă aproape jumătate din populația lumii. Nici o țară africană sau latino-americană nu s-a alăturat coaliției care impune sancțiuni împotriva Rusiei.

În ochii lor, Occidentul a fost adesea un simplu spectator al conflictelor sângeroase din regiunile de unde provin. Războiul din Ucraina este un război al Europei. Multe țări și-au pierdut încrederea în legitimitatea acestor reguli, care pot fi adaptate în funcție de interesele geopolitice", se arată într-un raport al organizatorilor conferinței de la Munchen, prezentat luni. O stare de spirit pe care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, l-a exploatat la maxim în timpul turneului său african de săptămâna trecută.

O acumulare de frustrări

Faptul că Europa și Statele Unite au întârziat să se preocupe de consecințele războiului din Ucraina din punctul de vedere al aprovizionării cu produse agricole și alimentare a țărilor din sud, la fel cum au întârziat să le furnizeze vaccinuri anti-COVID, le-a întărit frustrările. Faptul că ordinea liberală este contestată pe plan intern, așa cum a arătat atacul asupra Capitoliului din Statele Unite, accentuează neîncrederea, scrie cotidianul Les Echos. 

Vestea bună, totuși, este că nici India, nici Brazilia nu sunt în favoarea viziunii autocratice a Rusiei sau a Chinei. Doar 3% dintre respondenții din Brazilia ar dori să trăiască după regulile lor, în comparație cu 51% într-un sistem american. În India, 8% și, respectiv, 21% sunt în favoarea normelor rusești și chinezești, față de 34% pentru cele americane.

De la cel mai rău la cel mai bun

În cele douăsprezece țări G7 și BRICS unde a fost efectuat sondajul, cel puțin 50% dintre respondenți afirmă că este nevoie de norme internaționale care să se fie aplicate tuturor. Prin urmare, provocarea constă în a face ca ordinea liberală să treacă de la statutul de sistemul unora la cel cel mai dorit sistem. 

Asta înseamnă că preocupărilor țările sudice trebuie să fie incluse pe agenda mondială, cu o participare mai amplă a acestor state la procesul decizional. De asemenea, este nevoie de o viziune clară, care lipsește. În Franța, Germania și Italia, cele trei țări europene, doar 15% dintre respondenți consideră că UE știe cum vrea să dezvolte ordinea mondială liberală. Iar 25% cred că nu are viziune.

Dar izolarea mișcării revizioniste autoritare din Rusia și China nu va fi suficientă. Pentru a prevala, ordinea mondială liberală trebuie să fie, la rândul ei, revizuită.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel