Ordonanța majorării salariului minim brut cu 200 de lei, pe masa Guvernului
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bani pentru români! Ajutor pentru plata facturile la energie. Marcel Boloș: Ar putea fi în jur de 4 milioane de beneficiari
Bani pentru români! Ajutor pentru plata facturile la energie. Marcel Boloș: Ar putea fi în jur de 4 milioane de beneficiari
Guvernul are pe masa de lucru a ședinței de miercuri, 18 mai 2022, o Ordonanță de Urgență prin care salariile vor putea că crească cu 200 de lei lunar.

Astfel noul OUG prevede că, prin modificare prin derogare de la Codul fiscal, începând cu data de 1 iunie 2022, prin ca în cazul salariaților care desfășoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, să nu se datoreze impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii pentru o sumă de 200 lei reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor.

Situațiile pentru care se va aplica această prevedere sunt, conform OUG-ului următoarele:

a) angajatorii majorează voluntar, oricând în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 lei, respectiv de la 2550 lei la 2750 lei, pentru salariații care desfășoară activitate în baza contractelor individuale de muncă, în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, în care nivelul salariului de bază lunar brut la aceeași dată, fără a include sporuri şi alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe tară garantat în plată stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;

Cele mai căutate joburi și cele mai apreciate beneficii

b) nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri şi alte adaosuri este de 2750 lei, în cazul persoanelor nou angajate în perioada cuprinsă între data 01 iunie și până 31 decembrie 2022, inclusiv.

Totodată, documentul prevede ca prin derogare de la prevederile art. 77 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, suma de 200 de lei prevăzută la alin. (1), nu se ia în calcul pentru aplicarea deducerilor personale.

Totodată, regimul fiscal prevăzut la alin. (1) și (2) se aplică în perioada în care salariul majorat/de încadrare, după caz, este menținut la nivelul de 2750 lei, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate în intervalul 01 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv.

Suma de 200 de lei se ajustează în funcție de:

”i) perioada din lună pentru care s-a acordat majorarea salarială;
 ii) data de la care angajații noi sunt încadrați în muncã la un nivel al salariului stabilit”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel