Ministrul apărării naţionale, Vasile Dîncu, este aşteptat astăzi la audieri în Camera Deputaţilor pentru a da explicaţii legate de opiniile sale asupra modului în care s-ar putea încheia conflictul din Ucraina. Invitaţia la 'Ora guvernului' a fost făcută de USR, după ce ministrul a declarat că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina. Agenda parlamentului mai prevede pentru următoarele zile discuţii referitoare la piaţa de energie şi la plafonarea preţului la lemnele de foc.
Ordonanţa de urgenţă referitoare la plafonarea preţurilor la energie se află de mai multe săptămâni în atenţia Camerei Deputaţilor în calitate de for decizional, dar votul este amânat în aşteptarea unor decizii finale la nivelul Uniunii Europene. Între timp, AUR a iniţiat la Comisia de cercetare a abuzurilor din Senat o serie de discuţii cu participarea responsabililor din domeniul energiei.
Preşedinta comisiei, senatoarea Rodica Boancă: Cetăţenii ne-au transmis, şi cred că nu doar nouă, sesizări în care nu doar anunţă preţurile exorbitante ale facturilor, dar spun că nu înţeleg formula de calcul şi că, înainte de această plafonare, înţelegeau cât plătesc, cât consumă şi era cumva un echilibru.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susţine ideea unei reglementări a pieţei de energie şi prelungirea măsurilor din ordonanţa guvernului pe această temă pentru doi ani.
Marcel Ciolacu: Eu îmi doresc ca această ordonanţă s-o prelungim până în anul 2025 şi îmi menţin părerea că trebuie căutată o soluţie de reglementare. Poate, la Comisia Europeană, vine o soluţie de reglementare la fel, pe doi ani.
Modificări în parlament se aşteaptă şi asupra ordonanţei prin care guvernul a plafonat preţul lemnului de foc la 400 de lei pentru metru cub. Documentul se află la Senat, ca prim for sesizat, iar reprezentanţii PNL şi PSD, nemulţumiţi că actul normativ nu corespunde înţelegerii din coaliţie, anunţă că vor depune amendamente. Liberalii ar vrea includerea unui sistem de compensare pentru firmele din domeniu, în timp ce social-democraţii pledează pentru extinderea ajutorului de stat acordat persoanelor vulnerabile cu venituri mici, transmite Rador.
INS vine cu cifre oficiale despre producţia de cărbune a României. Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele opt luni din 2022, 2,025 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 1,7% (34.300 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada menţionată, România a importat 337.400 tep cărbune net, cu 40.200 tep (13,5%) mai mult faţă de cantitatea importată anul trecut în acelaşi interval.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de cărbune de 3,325 milioane tep, în creştere cu 10,1% faţă de 2021, şi importuri de 420.000 tep, în creştere cu 2,8%. Pentru 2023, CNSP prognozează o producţie de 3,595 milioane tep, în creştere cu 8,1%, şi importuri de 420.000 tep, în scădere cu 0,1%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Pieţele financiare şi-ar putea...
Ministerul Finanţelor continuă...
România se numără din nou...
Bluesky, platforma socială descentralizată care a...
Bitcoin continuă să surprindă...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa...
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Rusia este principalul...
Banca Naţională a comunicat...
Autoritatea Electorală...
Gabriel Zetea, noul președinte...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...