OTE reclamă probleme în România. Explicațiile grecilor
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sediul OTE
Sediul OTE
Profitul trimestrial al Hellenic Telecommunications Organization (OTE) a scăzut cu 2,6%, în urma evoluţiei mai slabe a subsidiarei din România, transmite Reuters. 

OTE, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Grecia, a înregistrat un profit înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA) de 325,2 milioane de euro (369,30 milioane de dolari) în trimestrul patru din 2018, de la 333,8 milioane de euro în perioada similară din 2017. În România, profitul operaţional al OTE a scăzut cu 39,5% în perioada octombrie-decembrie 2018 la 24,7 de milioane de euro. 

Veniturile consolidate ale grupului au scăzut cu 1,1% în ultimul trimestru din 2018, la 973 de milioane de euro, de la 983,5 milioane de euro în perioada similară din 2017. În România, veniturile OTE au scăzut cu 9% în perioada octombrie-decembrie 2018 la 242,2 de milioane de euro. 

Pe ansamblul anului trecut, EBITDA a crescut cu 1,7%, la 1,29 miliarde de euro, în timp ce veniturile s-au situat la 3,79 miliarde de euro, similar cu nivelul din 2017. 

Citește și: Ambițiile Austriei în calitate de investitor important

"Sunt încântat de realizările noastre în 2018, ne-am menţinut veniturile stabile şi ne-am majorat profitabilitatea, am investit semnificativ în viitorul nostru şi în serviciile pe care şi le doresc clienţii, şi în acelaşi timp ne-am consolidat generarea flucului de numerar pentru a ne menţine promisiunile. În Grecia, veniturile noastre au crescut anul trecut cu 1,5% iar EBITDA cu 4%, datorită performanţelor solide pe toate segmentele şi a ţinerii sub control a costurilor. Rezultatele din România reflectă măsurile luate pentru a rezolva problemele din trecut şi pentru a readuce compania spre o performanţă stabilă", a afirmat directorul general Michalis Tsamaz. 

OTE se aşteaptă ca veniturile sale din România se se stabilizeze în urma provizioanelor şi a planurilor de restructurare. Compania a anunţat joi că explorează sistematic măsuri e reducere a costurilor, pentru a sprijini profitabilitatea afacerilor sale. 

La 31 decembrie 2018, numărul de clienţi de telefonie mobilă al Telekom România era de 4,6 milioane, în scădere cu 2,5% faţă de perioada similară din 2017. 

Citește și: Telekom România, strategie pentru un profit mai mare


În 2019, OTE se aşteaptă la o creştere semnificativă a fluxului de numerar , datorită redresării solide din Grecia şi a stabilizării afacerii din România. Anul acesta, fluxul de numerar ar urma să ajungă la aproximativ 350 de milioane de euro, în creştere cu 31% faţă de 2018. 

OTE va plăti pentru 2019 dividende de 0,46 euro per titlu, în creştere cu 31% faţă de 2017. 

Acţionarul principal al OTE, Deutsche Telekom, a anunţat joi că se aşteaptă la o creştere a veniturilor şi a profiturilor în 2019 deoarece directorul general Tim Hoettges caută să finalizeze o fuziune cheie din SUA şi să dezvolte serviciile 5G. 

Cel mai mare operator european de telecomunicaţii estimează în acest an o creştere de 3% a profitului ajustat înainte de taxe, dobânzi, depreciere şi amortizare (EBITDA), excluzând cheltuielile pentru chirii, la 23,9 miliarde de euro, faţă de 24,70 miliarde de euro previzionat de analişti. De asemenea, fluxul de numerar ar urma să crească în 2019 cu 11,7%, la 6,7 miliarde de euro, excluzând cheltuielile pentru chirii. Analiştii estimează un flux de numerar de 6,90 miliarde de euro. 

Citește și: Deutsche Telekom, optimism pentru anul 2019


În trimestrul patru din 2018, profitul ajustat a urcat cu 12,6%, la 5,65 miliarde de euro - aproximativ în linie cu estimările de 5,588 miliarde de euro, a anunţat DT. 

De asemenea, compania germană vrea să majoreze dividendele de la 0,65 euro la 0,70 euro per titlu. 

Deutsche Telekom controlează 45% din acţiunile Hellenic Telecommunications Organization (OTE), care, la rândul său, deţine 54,01% din Telekom România. La jumătatea lunii august 2014, Romtelecom şi Cosmote România au anunţat că vor fi reprezentate comercial prin intermediul brandului Telekom România, iar produsele şi serviciile vor fi oferite sub brandul 'T'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel