Confederația patronilor se revoltă împotriva OUG pentru consumatori
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANPC a administrat amenzi de 1,2 milioane de lei
ANPC a administrat amenzi de 1,2 milioane de lei
Confederația patronală Concordia critică ultima ordonanța de guvern în care se schimbă reglementările pentru protecția consumatorilor.
„Practic, singurul obiectiv al ordonanţei pare a fi trecerea de la un sistem clasic de amenzi contravenţionale (sumă fixă proporţională cu contravenţia) la unul care lasă discreţionar agentului constatator puterea de a decide sancţiuni uriaşe ca procent din cifra de afaceri”, au spus reprezentanţii confederaţiei.
 
Aceștia spun că se opun acestei ordonanțe.
 
"Confederaţia Patronală Concordia (CPC), reprezentând marea majoritate a sectoarelor de business active în România, se opune ferm adoptării proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul protecţiei consumatorilor, în forma trimisă spre dezbatere publică", a comunicat confederaţia.
 
Reprezentanţii Confederaţiei Concordia spun că este nevoie de îmbunătăţirea principiilor de acţiune, prin adoptarea unui model de prevenţie, mediere, sancţiuni proporţionale cu fapta, bine individualizate şi transparent monitorizate.
 
CITEȘTE: Patronatele din HORECA, nemulțumite de modificarea regimului ANPC
 
"Din păcate, actualul text de lege merge în direcţia opusă. În primul rând, discutăm de o ordonanţă de urgenţă, deşi nu există vreo justificare a urgenţei din partea autorilor. Legislaţia română actuală permite organelor de control să suspende şi chiar să închidă activitatea comercianţilor, în situaţia unor fapte contravenţionale grave sau a repetabilităţii unor fapte contravenţionale de o gravitate mai redusă. În ultima perioadă, nu au existat situaţii care să nu fi putut fi reglementate pe cadrul legislativ actual. Practic, singurul obiectiv al ordonanţei pare a fi trecerea de la un sistem clasic de amenzi contravenţionale (sumă fixă proporţională cu contravenţia) la unul care lasă discreţionar agentului constatator puterea de a decide sancţiuni uriaşe ca procent din cifra de afaceri. Cuantumul propus al acestor amenzi depăşeşte profitabilitatea curentă a unor sectoare economice şi, adoptat în forma actuală, va distorsiona mediul concurenţial şi performanţa agenţilor economici", a precizat confederația.
 
Conform proiectului ANPC privind modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, se propune înlocuirea amenzilor de la 2.500 de lei la 50.000 de lei cu amenzi de până la 2%, 3% sau 4% din cifra de afaceri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel