Ovidiu Demetrescu: Dependența de gazele rușilor nu se poate schimba peste noapte
Autor: Oana Pavelescu | 15 apr 2022, 10:55
Ovidiu Demetrescu / Foto: Captură video
Ovidiu Demetrescu / Foto: Captură video
EXCLUSIV
Ovidiu Demetrescu, invitat la emisiunile DCNews, a vorbit despre una dintre cele mai stringente probleme ale momentului, dependența de gazul rusesc.

Ovidiu Demetrescu, expert în energie, a explicat că numai cei naivi pot crede că se poate elimina peste noapte dependența de gazul rusesc.

Expertul a amintit faptul că industria Germaniei depinde în proporție de peste 75% de gazul rușilor: ”Dacă credem că putem elimina peste noapte, din procesele industriale acest gaz, puntem naivi! Nu există un înlocuitor astăzi”.

Gazele Naturale Lichefiate, pot suplini gazele rușilor?

Specialistul a vorbit despre varianta Gazului Natural Lichefiat (LNG) care poate fi transportat pe mare și care ar fi o soluție pentru gazele rușilor: ”Este un gaz care vine din două surse principale, din SUA sau din zona Golfului Persic. Gazele lichefiate pot fi livrate numai pe mare și pot fi descărcate prin două puncte în Franța, un terminal în Atlantic și altul în Mediterana. Mai sunt terminale LNG în sudul Italiei iar pentru România, cele mai apropiate terminale LNG sunt în Grecia, două la număr dintre care unul chiar la granița cu Turcia”.

Manevre dubioase ale vapoarelor cu GNL. Mai multe nave au făcut întoarceri la 180 de grade

”În afară de terminalul de LNG trebuie să ai și rețeaua de gaz”, a explicat Demetrescu și a continuat explicând că: ” Trebuie să existe și componenta comercială. Trebuie avut acordul de tranzit pe conducta respectivă sau rezervarea de capacitate. Așadar, este nevoie de rezervările de capacitate deoarece și aici există unele jocuri geo-trategice”. 

Demetrescu a mai pomenit și de terminalele din nordul Europei unde cel mai apropiat de noi este cel din Polonia.

Expertul a explicat de ce în Marea Neagră nu există astfel de terminale: În Marea Neagră nu există terminal LNG și este puțin probabil ca astfel de terminale să apară aici din cauza restricțiilor de circulație prin Bosfor pentru navelor care transportă gaze naturale lichefiate”.

Însă Demetrescu a explicat că totuși nu este exclus să apară terminale LNG și la Marea Neagră dar acest lucru nu se va întâmpla într-un viitor prea apropiat.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Afacerile Metro din Belgia, vândute pentru 47 milioane euro

Retailerul olandez Sligro Food Group a anunţat miercuri...

Crossuri externe