Situația este atât de gravă încât o persoană care are un salariu normal, nu-și mai poate permite chiria.
Populația Insulelor Baleare din Spania - care includ și Menorca și Formentera - a crescut cu 50% din 1996, în principal din cauza unui val de nou-veniți atrași de plaje și de vremea însorită. Tendința s-a accelerat în ultimii ani, deoarece pandemia de Covid a crescut numărul de lucrători la distanță pe insule.
Populația în creștere creează o nevoie de mai mulți polițiști, medici și agenți de curățenie, care au nevoie de locuințe. Condițiile care determină creșterea prețurilor în întreaga lume sunt și mai acute pe insule, iar în Mallorca, constrângerea naturală a spațiului a fost exacerbată de politicile guvernamentale care limitează construcțiile pentru a conserva terenurile. Inflația galopantă din ultimul an a sporit presiunea.
"Din ce în ce mai mulți oameni se mută în rulote, este încă o minoritate, dar este o tendință în creștere pe care nu am văzut-o acum câțiva ani", a declarat pentru Bloomberg un agent imobiliar și care a mai explicat că: "Străinii au mai mulți bani la dispoziție de obicei și nu se uită cu atâta atenție după chilipiruri, așa că asta face ca prețurile să explodeze."
Persoanele din afara Spaniei au cumpărat aproximativ 36% din proprietățile vândute în Mallorca și în insulele învecinate în al patrulea trimestru din 2022, potrivit datelor de la Colegio de Registradores. Brokerii spun că cumpărătorii variază de la pensionari germani și britanici la investitori din America Latină și Rusia.
Acest impuls al cererii a propulsat prețurile locuințelor din Insulele Baleare la cel mai ridicat nivel dintre toate regiunile din Spania, inclusiv Madrid, unde muncitorii sunt plătiți în medie cu 30% mai mult, potrivit unui raport al companiei de recrutare de personal Adecco Group AG.
Mallorca și Ibiza au încercat, de asemenea, să se îndepărteze de imaginea de "insulă a petrecerilor", orientându-se mai mult către turismul de lux. Mallorca a adăugat 10 noi hoteluri de cinci stele din 2018, în timp ce vecina sa mai mică și-a dublat numărul de stațiuni de lux din 2016.
Această schimbare face ca criza de locuințe să fie și mai gravă, deoarece unitățile de lux necesită mai mult personal. De asemenea, barurile și restaurantele trebuie să ofere servicii mai multe pentru a ține pasul. Cererea sezonieră de personal comprimă și mai mult piața și creează o creștere a tarifelor de închiriere de până la 46% în Ibiza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...