Vaccinarea a slăbit legătura dintre cazuri, iar numărul de decese a scăzut în state precum Marea Britanie și Israel. În țările unde, din diferite considerente, dar, în special, din motive financiare, vaccinurile au ajuns mai târziu, astfel că imunizarea populației este redusă, efectele dăunătoare ale virusului vor persista. Fundația Bill și Melinda Gates, una dintre cele mai mari organizații de caritate din lume, prezice că veniturile medii vor reveni la nivelurile de dinainte de pandemie în 90% din economiile avansate, în comparație cu doar o treime din economiile cu venituri mici și medii.
Deși aprovizionarea cu vaccinuri s-a îmbunătățit în ultimul trimestru al anului 2021, multe țări vor rămâne subvaccinate pentru o mare parte a anului 2022, ca urmare a dificultăților de distribuție și a rezistenței oamenilor la vaccinare. Acest lucru va duce la rate mai mari de deces și de îmbolnăvire și la recuperări economice mai slabe.
Problema livrării de vaccinuri va deveni dureros de evidentă, pe măsură ce serurile vor ajunge în cele mai sărace și mai îndepărtate colțuri ale planetei. Potrivit The Economist, booster-urile vor fi utilizate pe scară mai largă în 2022, pe măsură ce țările dezvoltă o înțelegere a momentului în care sunt necesare. Stanley Plotkin de la Universitatea din Pennsylvania, inventatorul vaccinului împotriva rubeolei spune că vaccinurile actuale și versiunile modificate vor fi folosite ca amplificatoare, sporind protecția împotriva variantelor.
În același timp, unele țări vor extindere vaccinarea la copii până la vârsta de chiar șase luni. Pe de altă pare, în statele unde populația nu va dobândi încredere în efectul benefic al vaccinurilor, îngreunând eforturile guvernelor de a atinge țintele propuse, nevaccinații se vor confrunta cu mari probleme, vezi restricții majore.
Imunitatea și tratamentele pot fi suficient de răspândite până la jumătatea anului 2022 pentru a reduce numărul de cazuri și riscul unor noi variante. În acel moment, virusul va deveni endemic în multe țări. Dar, deși vaccinurile existente ar putea fi capabile să suprime virusul, sunt necesare altele noi pentru a reduce transmiterea.
Stephane Bancel, șeful Moderna, un producător de vaccinuri bazat pe tehnologia mRna, spune că firma sa lucrează la un vaccin „multivalent” care va proteja împotriva mai multor variante de COVID-19. Dincolo de asta, el se uită la un vaccin „pan-respirator” care combină protecția împotriva coronavirusurilor multiple, a virusurilor respiratorii și a tulpinilor de gripă.
Citește și Certificatul verde, obligatoriu pentru a intra în această țară europeană
Alte inovații în vaccinurile COVID-19 vor include formulări liofilizate de mRna și vaccinuri care sunt administrate prin plasturi pe piele sau prin inhalare. Vaccinurile mRna liofilizate sunt ușor de transportat. Pe măsură ce oferta de vaccinuri crește în 2022, cele bazate pe mrna vor fi din ce în ce mai preferate, deoarece oferă niveluri mai ridicate de protecție.
În țările bogate, se va pune un accent mai mare pe tratamentele cu anticorpi pentru persoanele infectate cu COVID-19. America, Marea Britanie și alte țări se vor baza mai mult pe cocktail-uri precum cele de la Regeneron sau AstraZeneca.
Cele mai promițătoare dintre toate sunt noile medicamente antivirale. Pfizer produce deja „cantități semnificative” din inhibitorul său de protează. În America, guvernul a fost de acord să cumpere 1,2 miliarde de medicamente antivirale dezvoltat de Merck, cunoscut sub numele de molnupiravir. Acest lucru și-a demonstrat eficacitatea în studii, iar compania l-a autorizat pentru o producție pe scară largă, la prețuri accesibile.
Există multe alte antivirale în curs de dezvoltare. Medicamentele antivirale care pot fi luate sub formă de pastile, după diagnostic, vor deveni probabil cele mai folosite 2022, contribuind la transformarea COVID-19 într-o boală din ce în ce mai tratabilă. Acest lucru va duce, la rândul său, la noi preocupări cu privire la accesul inegal și la utilizarea abuzivă care favorizează tulpinile rezistente, potrivit The Economist.
Cel mai mare risc pentru această perspectivă optimistă este apariția unei noi variante capabile să evite protecția oferită de vaccinurile existente. Coronavirusul rămâne un inamic formidabil.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...